Hlavní obsah

Po krátkém programu vede na MS Pljuščenko

DORTMUND

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko zajel na mistrovství světa v Dortmundu nejlepší krátký program. Obhájce titulu s přehledem předvedl všechny skoky včetně kombinace čtverného a trojitého toeloopa i další požadované prvky a porazil Francouze Briana Jouberta a domácího Stefana Lindemanna.

Článek

Český krasobruslař Tomáš Verner po čistém krátkém programu, v němž skočil mimo jiné i kombinaci trojitého axela s trojitým toeloopem, postoupil z jednadvacáté příčky do čtvrtečních volných jízd.

Na rozdíl od Pljuščenka tentokrát postrádal suverenitu evropský šampión z Budapešti Joubert. Francouz měl velké problémy především v kombinaci, nakonec však čtverného toeloopa ustál a přidal i trojitého. Překvapením je třetí místo drobného Němce Lindemanna, jehož nejlepším umístěním na světové scéně je třinácté místo z roku 1999.

Krátký program se vůbec nevydařil bronzovému medailistovi z letošního ME Ilju Klimkinovi z Ruska. Zklamaný byl i Kanaďan Emanuel Sandhu, který letos vyhrál finále Grand Prix. Ti skončili na osmém a jedenáctém místě a ztratili šance na medaili.

Winklerová a Lohse útočí po návratu na medaili

Německý taneční pár Kati Winklerová a René Lohse, který kvůli zranění nestartoval na loňském mistrovství světa ani letošním evropském šampionátu, se vrátil ve výborné formě. V povinném tanci na mistrovství světa před domácím publikem v Dortmundu ve své skupině obsadil druhé místo a útočí na první velkou medaili v kariéře.

Svěřence Martina Skotnického, kteří jsou pověstní originálními choreografiemi svých volných tanců, porazili jen úřadující mistři Evropy z Budapešti Taťjana Navková a Roman Kostomarov z Ruska.

Ve stejné skupině jeli i čeští reprezentanti Diana Janošťáková a Jiří Procházka, kteří při své mezinárodní premiéře v povinném tanci obsadili mezi patnácti páry čtrnácté místo.

Druhou skupinu vyhráli Bulhaři Albena Denkovová a Maxim Stavijski před Jelenou Grušinovou a Ruslanem Gončarovem z Ukrajiny.

MS v krasobruslení (Dortmund)
Muži - po krátkém programu
1. Pljusčenko (Rus.)1,0
2. Joubert (Fr.)2,0
3. Lindemann (Něm.)3,0
4. Lambiel (Švýc.)4,8
5. Weiss (Něm.)5,0
...
21. Verner (ČR)17,2
Taneční páry - povinné tance
Skupina A:
1. Denkovová, Stavijski (Bul.)0,4
2. Grušinová, Gončarov (Ukr.)0,8
3. Dubreuilová, Lauzon (Kan.)1,2
Skupina B:
1. Navková, Kostomarov (Rus.)0,4
2. Winklerová, Lohse (Něm.)0,8
3. Delobelová, Schoenfelder (Fr.)1,2
...
14. Janošťáková, Procházka (ČR)5,6

Reklama