Hlavní obsah

Pljuščenko potřetí mistrem světa

DORTMUND

Ruskému krasobruslaři Jevgeniji Pljuščenkovi se vydařila odveta za mistrovství Evropy v Budapešti, kde skončil druhý za Francouzem Brianem Joubertem, a v Dortmundu získal titul mistra světa. Na druhé místo odsunul svého nedávného přemožitele Jouberta, bronzovou medaili vybojoval domácí Stefan Lindemann. Český reprezentant Tomáš Verner obsadil devatenácté místo.

Článek

Sedmnáctiletý Verner, který byl nejmladším účastníkem volných jízd, ve svém třetím vystoupení v Dortmundu udělal jen drobné chyby při dopadech u trojitého axela a sólového trojitého flipa. V závěrečné krokové pasáži vydoloval poslední zbytky sil, za což se poprvé v životě dočkal umístění v nejlepší světové dvacítce.

Jako první z favoritů nastupoval na led devatenáctiletý Joubert. Úřadující mistr Evropy se opět snažil proměnit na Nea z filmu Matrix a svou mužnou jízdou se dvěma čtvernými toeloopy přiváděl diváky do varu.

Publikum ve Vestfálské hale však napjatě čekalo především na výkon Lindemanna, jenž měl potvrdit třetí pozici po krátkém programu. Drobný Němec se dokázal s psychickým tlakem vyrovnat, všechny obtížné prvky provedl bez chyby a pro Německo po jednadvaceti letech znovu získal medaili v mužské kategorii.

Pljuščenkova jízda uzavírala dnešní program. Jednadvacetiletý Rus na rozdíl od evropského šampionátu ve skocích nechyboval a předvedl i svou oblíbenou trojkombinaci čtverného toeloopa s trojitým a dvojitým rittbergrem. Jedinou drobnou vadou na kráse bylo zakopnutí a pád při nájezdu na sólového trojitého rittbergera, přesto rozhodčí vytáhli čtyři šestky za předvedení a Pljuščenko potřetí v kariéře získal světový titul.

Novou tváří ve světové špičce je letošní americký šampión Johnny Weir. Devatenáctiletý reprezentant Spojených států při svém debutu na mistrovství světa sice nepředvedl čtverný skok, ale díky vyvážené jízdě skončil pátý.

Český taneční pár do finále nepostoupil

Český taneční pár Diana Janošťáková, Jiří Procházka si v originálním tanci vylepšil postavení z první části soutěže, do pátečních volných tanců však nepostoupil. Nově utvořená dvojice při své mezinárodní premiéře obsadila pětadvacátou příčku a jen jedno místo ji dělilo od finálové čtyřiadvacítky.

Čeští reprezentanti v originálním tanci zaostávali především v tempu a technické obtížnosti. V jejich souhře se projevil krátký společný trénink, Procházka totiž novou partnerku našel až v říjnu a Janošťáková navíc do té doby jezdila jako sólistka.

Pozici favoritů v originálním tanci potvrdili letošní mistři Evropy Taťjana Navková a Roman Kostomarov z Ruska, kteří za předvedení dokonce dostali jednu šestku. Ze druhé příčky do volného tance nastoupí obhájci bronzových medailí Albena Denkovová a Maxim Stavijski z Bulharska.

Dramatický v pátek může být především boj o bronzovou medaili. Na třetí a čtvrté příčce jsou totiž s minimálním odstupem seřazeni Ukrajinci Jelena Grušinová, Ruslan Gončarov a Němci Kati Winklerová a René Lohse.

Domácím závodníkům, kteří se vracejí po zdravotní pauze, přitom v Dortmundu může pomoci výrazná podpora publika. Jejich trenér Martin Skotnický je navíc pověstný originálními choreografiemi volných tanců, ten letošní se jmenuje Den a noc.

MS v krasobruslení (Dortmund)
Muži
1. Pljuščenko (Rus.)2,0 b.
2. Joubert (Fr.)4,0
3. Lindemann (Něm.)6,0
4. Lambiel (Švýc.)8,8
5. Weir (USA)10,2
...
19. Verner (ČR)36,2
Taneční páry - po originálním tanci
1. Navková, Kostomarov (Rus.)1,0 b.
2. Denkovová, Stavijski (Bulh.)1,6
3. Grušinová, Gončarov (Ukr.)2,6
4. Winklerová, Lohse (Něm.)3,2
5. Belbinová, Agosto (USA)4,6
...
25. Janošťáková, Procházka (ČR)20,6

Reklama