Hlavní obsah

Navková s Kostomarovem vytančili i světové zlato

DORTMUND

Taťjana Navková a Roman Kostomarov se v německém Dortmundu stali světovými šampióny v tancích na ledě. Ruští tanečníci udrželi vedoucí pozici po originálním tanci a porazili Bulhary Albenu Denkovovou a Maxima Stavijského. Bronzovou medaili získali domácí krasobruslaři Kati Winklerová a René Lohse, kteří tak vybojovali první cenný kov na velké soutěži.

Článek

První dva páry na světové scéně potvrdily postavení z letošního evropského šampionátu. I tentokrát dali rozhodčí přednost rozpustilému Růžovému panterovi a Austinu Powersovi zkušeného ruského páru, kteří za předvedení svého volného tance dostali devět šestek a získali první světový titul.

Šestky se dočkali i stříbrní Denkovová a Stavijski, které hudba Georga Fridricha Händela dovedla k nejlepšímu umístění na světovém šampionátu. Loni ve Washingtonu byli Bulhaři bronzoví.

Vestfálská hala se však nejvíce radovala z bronzové medaile německých tanečníků. Winklerová a Lohse se po lednovém zranění partnera dokázali dostat do obdivuhodné formy a svůj volný tanec nazvaný Den a noc, v němž se střídaly tempo a rytmus, zajeli téměř dokonale a za předvedení dostali další z mnoha šestek na tomto šampionátu.

Ženám zatím kraluje Cohenová

Američanka Sasha Cohenová ovládla krátký program žen na krasobruslařském mistrovství světa v Dortmundu. Drobounká závodnice sice nezařadila kombinaci dvou trojitých skoků, za předvedení svého dynamického programu však dostala čtyři šestky a porazila Japonky Šizuku Arakawovou a Miki Andovou.

Obě japonské závodnice předvedly technicky nejhodnotnější krátké programy s kombinací trojitého lutze s dalším trojitým skokem. Bronzová pozice před sobotními volnými jízdami je úspěchem především pro šestnáctiletou Andovou, která na seniorském mistrovství světa debutuje. Juniorská mistryně světa z letošního roku je přitom schopna ve volné jízdě skočit i čtverný salchow.

Kwanová protestuje proti penalizaci

Až na čtvrté příčce je zatím pětinásobná mistryně světa Michelle Kwanová ze Spojených států. Naděje Kwanové na šestý světový titul zhatilo překročení časového limitu v krátkém programu. Americká výprava však proti desetinové penalizaci za tento prohřešek podala protest, který nyní studují řídící funkcionáři světového šampionátu v Dortmundu.

Třiadvacetiletá obhájkyně titulu jela dnešní část závodu dvě minuty a 42 vteřin, což je o dvě vteřiny více, než povolují pravidla. Rozhodčí na to byli upozorněni a automaticky Kwanovou potrestali penalizací 0,1 bodu. Také kvůli tomu jedna z favoritek nastoupí do sobotní volné jízdy až ze čtvrté pozice, a pokud její soupeřky nezaváhají, nemůže pomýšlet na zlato.

MS v krasobruslení (Dortmund)
Taneční páry
1. Navková, Kostomarov (Rus.)2,0 b.
2. Denkovová, Stavijski (Bulh.)3,6
3. Winklerová, Lohse (Něm.)6,2
4. Grušinová, Gončarov (Ukr.)6,6
5. Belbinová, Agosto (USA)9,6
Ženy - po krátkém programu
1. Cohenová (USA)1,0
2. Arakawová (Jap.)1,6
3. Andová (Jap.)2,6
4. Kwanová (USA)3,6
5. Sebestyenová (Maď.)4,8

Reklama