Hlavní obsah

Řehula se rve o návrat na výsluní

PRAHA

Slávu, coby olympijský medailista, mohl triatlonista Jan Řehula vychutnávat před necelými čtyřmi roky. Pak přišly krušné chvíle. A výsledková mizérie. Zda se dostane na další hry v Aténách, teď neví. Zdařilé výsledky na třech velkých kláních ho ještě mohou katapultovat k možnosti obhajovat bronz, který byl první z osmi českých medailí na minulé olympiádě.

Článek

Rozhodnou následující týdny pravdy. Ostrý boj o letošní aténský start mu začíná nedělním mistrovstvím Evropy ve Valencii. "Objemově na to mám, chce to neudělat taktickou chybu," přemítá hrdina českého triatlonu. Olympijskou premiéru vytrvalců spojujících plavání cyklistiku a běh vyzdobil ziskem medaile ve finiši u světoznámé budovy opery v Sydney.

Vymstil se mu pak útok na cíle v dlouhém triatlonu. Přechod k jiné disciplíně nezvládl. A byly tu další rány. V Austrálii si přivodil těžký úraz zadní části těla. Napíchl se na sedlovou tyč. Div, že nevykrvácel. Povodeň si pak zařádila v jeho jihočeském sídle. Těžko hledal dřívější fazónu závodníka světové extratřídy. Zmizel z výsluní.

Umístit se do desítky

Teď věří, že je mu zase na dosah. Z konce druhé stovky pořadí se už prodral na 96. místo. A doufá, že součty bodů jej posunou až ke startu na hrách. Je to však spletité. ČR je v žebříčku zemí na pozici, která znamená účast jen dvou mužů. Partii k olympijské účasti nejlépe rozehráli Filip Ospalý a Martin Krňávek. S nimi teď může Řehula pozvednout svou zemi mezi ty, které vyšlou na OH tři zástupce.

"Mělo by stačit, když budu na Evropě, pak na svěťáku" v Mexiku i na květnovém mistrovství světa na Madeiře do desítky," počítá třicetiletý závodník Author teamu. Ví, že nemusí záležet jen na něm. "Ale nemůžu Filipovi či Martinovi zazlívat, pokud teď příliš nepomůžou získávat body, kvalifikaci si vybojovali už dřív," říká.

Zranění se mu zase nevyhnula

Na rozdíl od domácích konkurentů, kteří se chystali na jihu Evropy, se připravoval tradičně v Austrálii. Už od listopadu. Když vše vypadalo optimálně, zaryly se mu po kolizi s autem zuby převodníku do lýtka. "A čtyři týdny jsem zase nemohl optimálně trénovat. Ale plavecky a cyklisticky jsem na tom dobře, jen v běhu mám po zranění dluh," ukazuje jizvu na noze.

I partnerku se syny Kubou (4) a Šimonem (2) měl s sebou ve svém druhém, australském domově. Do Česka rodinu poslal už před měsícem, sám přijel na počátku dubna. "Kuba mi po návratu říkal, že by nejraději nechodil do školky, když jsem zase doma, ale dlouho nezůstanu, musím se soustředit na klíčové starty," tvrdí před odletem do Valencie.

Letos za sebou má už 6. místo v závodu nižší kategorie v JAR. Brzký otrý start sezóny mu nevadí. "Dá se to přizpůsobit."

Reklama