Hlavní obsah

Triatlonisty před startem ME děsí studené moře

VALENCIE

Nesměle chodili kolem vody čeští triatlonisté. Jen letmo si zatím vyzkoušeli stále ještě chladné vlny Středozemního moře, kde v neděli začne zostra evropská sezóna. Kontinentální šampionát, jeden z vrcholů sezóny, vyzdobené zejména srpnovou olympijskou slávou, se chystá na neděli ve Valencii.

Foto: archiv

Jedním z aspirantů na medaile bude především Filip Ospalý

Článek

"Hrůza," hlásil po pokusu o plavání v chladné vodě lehce promodralý Filip Ospalý. Přitom nezbytný neoprenový úbor, který závodníci využívají, ochrání velkou část těla. "Ale ne tlapky! Je to daň brzkému startu sezóny, kvůli olympiádě to nejde jinak," pravil koordinátor reprezentace Jiří Jelínek.

Po únorových týdnech v teple na Kanárských ostrovech našla převážná část reprezentačního týmu v jinak vlídném středisku Lloret de Mar pěknou zimu. Čtrnáct stupňů - nepříliš vábnou teplotu - naměřili na hladině.

Díky za krytý bazén

"Pro některé závodníky to může být rána, ještě že tady je krytý bazén a možnost trénovat v dokonale zařízeném centru pod střechou, někdy to jinde kvůli dešti nešlo," líčil Jelínek, který má od včerejška pohromadě všechny aktéry víkendové bitvy. Ta se z moře přesune na rovinu do ulic města, kde se na kole a v běhu rozhodne o titulu i o důležitých bodech pro žebříček určující účastníky olympiády.

K Filipu Ospalému, Martinu Krňávkovi, Michalu Daňkovi, Lence Radové, Renatě Berkové, Lucii Zelenkové a Vendule Frintové, kteří se chystali dlouhé týdny ve Španělsku a včera přejeli z Lloretu do Valencie, přibyli už i sólově se připravující Jan Řehula a Čechokanaďanka Tereza Macelová.

Udrží Ospalý svou úspěšnost?

Valencie sice leží jižněji, ale počasí tam bylo v minulých týdnech rovněž nepříznivé. Moře není teplejší. "Dá se na to ale zvyknout," zadoufal Ospalý pro závod, který českým triatlonistům v minulých letech mimořádně vycházel. Hlavně jemu samotnému, vždyť pobral medaile z posledních tří šampionátů - jedenkrát zlato a dvakrát stříbro.

Dvakrát uspěl doma v Karlových Varech, jednou v Maďarsku. Vždy se rval o titul se Španělem Raňou. "Zatím nemáme zprávy, nakolik ho v olympijské sezóně motivuje mistrovství Evropy na domácí půdě. Je začátek sezóny, těžko odhadovat vyhlídky," říká Jelínek.

Reklama