Hlavní obsah

Triatlonista Ospalý touží prodloužit medailovou sérii

VALENCIE

Nejistota skončí, v neděli odpoledne pozná triatlonista Filip Ospalý, zda i ve Valencii bude pokračovat série jeho medailových zisků z evropských šampionátů. "Tenhle rok se sice bude hodnotit podle olympiády, ale rád bych navázal i na úspěchy z minulých mistrovství," touží po dalších skvostných výsledcích nejpilnější český medailový sběratel.

Foto: archiv

Triatlonista Filip Ospalý je největší českou nadějí.

Článek

Po zlatu v roce 2001 bral kontinentální stříbro ve dvou následujících letech. Vždy se pral o titul se Španělem Raňou. "Teď je doma, umí se na vrcholné akce připravit, ale je tu deset patnáct dalších, kteří mohou vyhrát," kalkuluje osmadvacetiletý inženýr ekonomie z Brna.

Dlouhé týdny prožil přípravou na Kanárech a pak na pobřeží Pyrenejského poloostrova. Kromě startů v silničních bězích ale nebojoval s nikým naostro. A hned první větší závod je bitvou o tituly. "Vím, co mám natrénováno, docela si věřím, ale neznám sílu soupeřů, případný výpadek ale můžu ještě v první části sezóny napravit na mistrovství světa na Madeiře," přemítá Ospalý a klid mu dodává, že má prakticky jistý start na olympiádě.

Vyhlídky českého týmu
Jiří Jelínek, koordinátor reprezentace: "Nejlíp v přípravě vypadal Ospalý a Radová. Vpředu může být i Krňávek, nahoru jde Daněk. A Řehula asi nadarmo netrénoval skoro půl roku v Austrálii. Mužská sestava zkusí vyjet body do žebříčku národů, aby kromě Ospalého a Krňávka mohl na olympiádu jet i třetí zástupce. Ženy jsou na tom v součtu líp. Za Radovou a Berkovou třetí místo patří Čechokanaďance Macelové, před ni se zkouší dostat Zelenková."

Spíše středoevropský sychravý podzim než propukající středomořské jaro připomíná počasí ve Valencii. Španělé se choulí do bund. Triatlonisté trénovali v bazénech. Jen jednou se během poslední fáze přípravy Ospalý a další odvážlivci vydali do chladných vln v nezbytné neoprenové kombinéze. "Nejhorší je to pro obličej, tuhne úsměv, ale musí se to vydržet," líčí a spoléhá i na hřejivé masti, která mají ochránit nekrytá místa končetin i tvář před čtrnáctistupňovou vodou Středozemního moře.

"Ztuhnutí na kole a v běhu ale rychle přejde," míní. Přijeli ho povzbudit i rodiče. Případný úspěch narozdíl od těch předešlých na vlastní oči ale neuvidí jeho partnerka Olga. "Má práci, už to bez ní tady nějak vydržím."

Vrcholy sezóny
18. 4.: ME - Valencie
8. 5.: MS - Madeira
26. 8.: OH - Atény

Reklama

Související témata: