Hlavní obsah

Série skončila, triatlonisté bez medaile

VALENCIE

Zapovězeny zůstaly stupně vítězů českým triatlonistům, ač dlouhé minuty v obou kategoriích evropského šampionátu ve Valencii byli vidět vpředu. Série medailových zisků z kontinentálních klání trvající od roku 1999 se na pokraji sezóny s olympijskou vyhlídkou přervala.

Článek

Nejvýš se dostala Lucie Zelenková. V boji o start na srpnových atenských hrách se vzepjala k devátému místu. "Nejlepší životní výsledek? No, určitě," hlesla unavená v cíli.

Litoval chyby

O tři pozice níž skončil Filip Ospalý, medailista ze tří předešlých ME. "Rozhodla jediná taktická chyba, fyzický nedostatek jsem určitě neměl," soptil. V úvodu čtyřicetikilometrového cyklistického úseku tahal celé pole. V rozhodujícím úniku ale chyběl. Polský outsider Jaskolka nečekaně vyrazil z hlavního pole. "Dva kilometry jsem jel za ním ve větru prakticky sám, balík byl za mnou, pak jsem svěsil nohy, ať jedou i další," líčil klíčový moment Ospalý. Poláka dotáhla jen čtveřice s Janem Řehulou. Ospalý s Krňávkem marně tahali peloton, ztráta narůstala. "A těžko jsem se pak rozbíhal, až v závěru jsem to dotáhl k desítce," kroutil hlavou Ospalý.

Vpředu vládl pozdější vítěz Dán Henning a s sním domácí Llanos, naopak hynuly Řehulovy naděje na supervýsledek a přiblížení naděje na olympijskou účast. Skončil třiadvacátý. "Bylo znát měsíční manko, po zranění nohy pořádně běhám jen tři týdny," krčil rameny bronzový medailista z minulé olympiády v Sydney. "Chtěl jsem být do desítky, nebo aspoň do patnáctky," bylo mu jasné, že o příští hry ještě bude muset bojovat při Světovém poháru v Mexiku a na květnovém MS na Madeiře. Nepochodil ani domácí favorit Ivan Raňa, největší Ospalého rival z posledních tří ME. Po smělém úniku soupeřů se nedostal výš než na deváté místo.

Počítal ztráty

"Je to zklamání, příjemným překvapením je jen Lucie Zelenková," hodnotil koordinátor české reprezentace Jiří Jelínek smiřující se s přívalem nepříznivých momentů. Už při náběhu do vody špatně šlápla Lenka Radová, jedna z favoritek ženské soutěže. Sice ještě dokončila plaveckou patnáctistovku, ale záhy s otékajícím kotníkem skončila v provizorní ošetřovně.

Renata Berková, žebříčkově druhá Češka, která má prakticky taktéž jisté místo na OH, se nerozehřála po souboji s chladnými vlnami. "S křečemi ve stehnech to na kole prostě nešlo," pravila smutně. Vzdala i výrazně ztrácející Vendula Frintová. V poli poražených - osmadvacátá - skončila Čechokanaďanka Tereza Macelová, bojující na dálku se Zelenkovou o případně třetí místo pro aténský vrchol sezóny.

Mezi muži vzdal Martin Krňávek, ale s Ospalým se nemusí obávat, že by vzhledem k žebříčkovým pozicím přišli o olympiádu. Michal Daněk se pozvolna lepšil ke 34. místu.

Výsledky z Valencie
ME v triatlonu (1,5 km plavání - 40 cyklistika - 10 běh), muži:
1. Henning (Dán.) 1:48:10 hod.
2. Llanos (Šp.) 11 s
3. Unger 57 s
4. Petzold (oba Něm.) 1:00
5. Jaskolka (Pol.) 1:19
6. Rälert (Něm.) 1:23
12. Ospalý 1:31
23. Řehula 2:20
34. Daněk 3:14
Krňávek (všichni ČR) nedokončil.
Ženy:
1. Fernandesová (Portug.) 1:56:53
2. Allenová (Rak.) 41 s
3. Hidalgová (Šp.) 1:17
4. Pilzová (Něm.) 1:34
5. Lorblanchetová (Fr.) 1:53
6. Suysová (Belg.) 2:12
9. Zelenková 2:39
28. Macelová 5:12
Radová, Berková a Frintová (všechny ČR) nedokončily.

Reklama

Související témata: