Hlavní obsah

Ospalý vzhlíží k další šanci

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Jako pokřivený odraz vlastní výkonnosti bral výsledek evropského šampionátu triatlonista Filip Ospalý. Chtěl víc než dvanácté místo, věřil, že ve Valencii může znovu atakovat medailové pozice. Závod, který mu ve třech předešlých sezónách tolik vycházel, však tentokrát nezvládl podle vlastních představ.

Foto: archiv

Filip Ospalý

Článek

"Pár dní mě taková prohra dokáže hodně štvát," přiznává. Záhy - už v první půli května na Madeiře při světovém šampionátu - má šanci na reparát zlomového zaváhání v cyklistické části. Po něm u valencijské pláže Las Arenas marně honil pětičlennou skupinu uprchlíků. "A ještě mě to stálo síly potřebné do běhu, až v závěru jsem se dostal zase blíž k desítce. Nezaváhat na kole, bylo by to výrazně lepší," soudí.

Těší ho jen pocity z toho, jak zvládl zátěž prvního závodu sezóny. "Fyzický nedostatek jsem neměl," utvrzuje se, že příprava byla nasměrována dobře. A proběhla bez zádrhelů. Neničila jej zranění z tréninku. Ani kuriózní epizody, které se mu v minulosti také nevyhnuly, když se říznul nožem při chystání domácího silvestrovského menu. "Vše se tentokrát obešlo bez potíží," připomíná a chce toho náležitě využít v květnu na ostrově v Atlantiku. "Když se vyvaruju chyb, musí to být lepší. Navíc forma by měla přijít hlavně tam, na Evropu jsem ještě tolik neladil," vzhlíží k další akci s optimismem kontinentální šampión z roku 2001.

Jak nepokazit fazónu? "Žádný experiment, v úterý jsem zase ráno v bazénu," připomíná. V domácích brněnských podmínkách setrvá až do šampionátu, který uzavře olympijskou kvalifikaci. S tou nemá problém, možnost bojovat o medaili na srpnových aténských hrách má takřka jistou, přesto chce i první část sezóny vyzdobit výsledkem, který by navázal na úspěchy českého triatlonu trvající od roku 1999.

Ve Valencii bylo maximem výpravy deváté místo Lucie Zelenkové, jež za Renatou Berkovou a Lenkou Radovou perně bojuje o start na OH s Čechokanaďankou Terezou Macelovou.  Změnu plánu, jak dobýt vytouženou účast v Aténách, záhy po ME hlásí Jan Řehula, bronzový hrdina minulé, pro triatlonisty premiérové olympiády. Absolvuje jen jeden ze zbývajících kvalifikačních závodů. Vypustí Světový pohár v Mexiku tento týden, vše vsadí až na MS. Tam se rozhodne, zda i jemu po Ospalém a Krňávkovi pozice v žebříčku nabídne šanci jet na OH.

Ač ve Valencii směle válčil s rivaly v plavecké a cyklistické části, cítí, že se na něm ještě podepisuje zranění z kolize s autem při přípravě v Austrálii. Zuby převodníku jeho bicyklu se mu tehdy zaťaly do lýtka. "V běhu mám kvůli pauze málo natrénováno, ale zkusím to dohnat," směřuje s nadějí své úsilí k Madeiře.

Reklama