Hlavní obsah

Triatlonistka Macelová se necítí být vetřelkyní

PRAHA

Jen rekreačně a dávno poté, co jiní začínají s vrcholovým sportem, si Tereza Macelová usmyslila, že se bude věnovat triatlonu. A letos to pražská rodačka žijící ve Victorii u kanadského Vancouveru dotáhla jako česká závodnice až k boji o účast na aténské olympiádě.

Článek

"Tyhle týdny jsou pro mě hodně důležité," ví třicetiletá Čechokanaďanka. Do 9. května se rozhodne, zda si bude užívat srpnových her. Nedávný Světový pohár v Japonsku a mistrovství Evropy ve Valencii jí nevyšly  skončila v poli poražených. Hájit pozici za Radovou a Berkovou, které mají OH už asi jisté, může ještě při SP v Mexiku tento týden a pak na Madeiře při květnovém světovém šampionátu.

A musí doufat, že ČR v žebříčku vystoupá mezi devět zemí, které vyšlou po třech závodnicích. Navíc potřebuje odolat mohutnému útoku Lucie Zelenkové, deváté z ME. "Jestli to nevyjde, budu naštvaná a zklamaná, ale myslím, že na to mám, vytrvalostní forma mi nechybí," soudí Macelová.

Z Čech je do Atén blíže

Už překonala formální překážky toho, aby mohla závodit za zemi, kde se narodila a kterou s rodiči přes dovolenou v tehdejší Jugoslávii v roce 1983 opustila. Přiznává, že tehdy toho o emigraci moc nevěděla, netušila, že se hned tak nevrátí. Zakotvila v Kanadě, kde se i vdala. Na pražský Žižkov se ale vrací za příbuznými.

"I proto jsem chtěla startovat za Česko a dalším důvodem byli podmínky pro možný start v Aténách," tuší, že by se v nabitém kanadském výběru na olympiádu těžko prosazovala. Ač za mořem kdysi vyhrála národní mistrovství, nepovedlo se jí tam vytvořit si patřičné sportovní zázemí. V Čechách bývalá plavkyně nalezla podporu svazu.

Tratlonistkou čtvrtým rokem

Triatlonu se věnuje až od roku 2000. "Zkusila jsem to s kamarádkou, která už dřív závodila a vzalo mě to," připomíná. V české konkurenci si nepřipadá jako vetřelkyně. "Řekla bych, že vycházíme dobře, ale přece jen se musí rozdělit přátelství a závodění."

Změnu národního dresu s nikým nekonzultovala. Jen z doslechu ví, že do Česka se kdysi na čas vrátila lyžařka Kateřina Tichá, aby zase záhy zmizela za oceánem, a v současnosti v reprezetanci jezdí Čechokanaďan Hayer. "Neznám je, rozhodovala jsem se hlavně kvůli rodině a nevím, jestli bych se o tom s někým radila."

Reklama