Hlavní obsah

Slalom na olympiádě pojedou Indruch, Hilgertová a Pavelková

Kajakářka Irena Pavelková získala při úvodním závodu Světového poháru pro ČR druhé účastnické místo na olympijské hry a neboť v domácí nominaci skončila za Štěpánkou Hilgertovou druhá, pojede společně s dvojnásobnou olympijskou vítězkou do Atén. Naopak o možnost startovat na olympiádě ve dvou přišli kanoisté, jediné místo obsadil se štěstím Tomáš Indruch.

Foto: ČTK

Štěpánka Hilgertová měla účast jistou už před závodem

Článek

Čtvrtý muž z loňského mistrovství světa si však v Aténách prožil horkou chvilku. V roce 2000 senzačně vyřadil z české nominace favorita Lukáše Pollerta a jel na olympiádu do Sydney, tentokrát však měl hodně namále. Pokazil totiž semifinále, v němž obsadil až nepostupové třinácté místo a musel čekat, jak dopadne v poslední jízdě těsný souboj Ondřeje Pinkavy a Jana Maška.

Po semifinále byl totiž lepší Indruchův oddílový kolega z Dukly Brandýs nad Labem Pinkava, což by mu zaručovalo účast v Aténách. V poslední jízdě však nestačil na Maška a závodník USK Praha jako nejlepší Čech zajistil olympijskou účast paradoxně Indruchovi. Pinkava skončil hned za Maškem šestý a ani jeden se do Atén nepodívá.

"Kluci jeli výborně, Ondra si to pokazil v brance třináct, tam se dlouho motal a přišel tak o olympiádu," popsal ČTK klíčový moment kouč reprezentace Jiří Pultera. V české výpravě se okamžitě po závodu diskutovalo, jak se Indruch Maškovi za aténskou nominaci odvděčí. "Jo, už se to tady vehementně řešilo," smál se Pultera. "Ale musím je pochválit, brali závod hodně vážně a jeli skvěle," řekl.

Pavelkové k zisku druhého účastnického místa pro ČR bohatě stačila třetí pozice. "Trochu mě překvapilo, že tam jsem sama," podivila se nad semifinálovým nezdarem Štěpánky Hilgertové a Marcely Sadilové, které ještě v kvalifikaci patřily mezi nejlepší pětici. "Měla jsem spočítáno, že musím hlavně v klidu dojet, že to nesmím vyloženě pokazit, což by stačilo," líčila sedmá žena z Augsburgu. "Bylo to náročné, foukal vítr, ale udržela jsem to," radovala se pak.

Z mužů byl dnes nejrychlejší francouzský olympijský vítěz ze Sydney Tony Estanguet, jenž Slovákovi Michalu Martikánovi oplatil porážku z loňského MS v Augsburgu. Kajakářkám vládla Slovenka Elena Kaliská, Sadilová skončila třináctá, Hilgertová, která pod dojmem jistoty startu na OH brala aténský Světový pohár hlavně jako trénink, byla ještě o místo horší.

Konečný stav české olympijské nominace:
Muži - C1:
1. Tomáš Indruch26 bodů
2. Jan Mašek24
3. Ondřej Pinkava24
Ženy - K1:
1. Štěpánka Hilgertová32
2. Irena Pavelková27
3. Marcela Sadilová20

Reklama