Hlavní obsah

Atény připomínají velké staveniště

Karel Felt (Atény)Právo

Obří billboardy, ve výkladech olympijské motivy a téměř všude plno olympijských suvenýrů. Vévodí jim takřka na čemkoliv bílý vavřínový věnec s letopočtem 2004 a jménem jménem města, které hostilo první novodobé olympijské hry a po sto osmi letech se chystá na tentokrát gigantický sportovní svátek Hrabě Coubertin by se nestačil divit, kam Hry dospěly.

Článek

Ze všech stran se také smějí oranžová Athéna a modrý Phévos, maskoti XXVIII. Olympijských her.

Nikdo z Atéňanů nepochybuje, že letošní olympiáda bude ze všech nej- a vyjmenuje všechny superlativy, na které si vzpomene. Přímí účastníci předolympijských soutěží se však obávají, že ta nej- budou úplně z opačného konce.

Nepřetržitý kolaps

Tak třeba sportovní střelci jezdí do svého areálu snů z hotelu poblíž centra města hodinu. Z kraje Atén vede dálnice k mezinárodnímu letišti, ale z ní pak musíte sjet k městečku Makropoulo, nad nímž je střelnice zakousnuta do kopce. Jenže těch sotva dvacet kilometrů spolkne desítky minut, protože spojovací silnice je ve stavbě. Prý bude hotová včas...

Z Olympijské vesnice to sem je přes celé Atény nebo kolem nich po věčně ucpaném okruhu. Prý v srpnu bude volný a olympijská doprava bude mít přednost. Snad. Dopravní kolaps je však největší hrozbou, v některých místech Atén a jejich okolí jsou takřka nepřetržité zácpy. MOV se chce dokonce dát pojistit proti neuspořádání Her...

Samotná sportoviště jsou v podstatě hotová. Zbývá dodělat jen "drobnosti". Třeba vyřešit problém s unikající vodou z kanálu pro vodní slalom nebo na střelnici položit na čtvereční kilometry hrbolatých cest cokoli, aby lidé nezakopávali, a natáhnout kilometry zástěn, aby nebyl vidět nepořádek po stavebních pracech. O úpravě okolí si budou muset návštěvníci jinak nejkrásnějšího střeleckého komplexu na světě zřejmě nechat jen zdát. Tam, kde se zrovna nesportuje v provizorních podmínkách, se pracuje.

Řekové jsou jako organizátoři ale výborní a nesmírně ochotní a časový harmonogram vcelku klape. Pokud deset a víc minut není žádná časová míra. Už v půlce dubna tu teplota šplhá přes pětadvacet stupňů a je nepříjemné horko, srpnu má být až o dvacet stupňů víc... Na střelnici navíc chvílemi fouká silný vítr, který je sice stejný pro všechny, ale pro střelbu neregulérní.

Bohové nepomohou

Sportoviště jsou rozložena v Aténách a okolí do dvou velkých center - Helliniko a Oaka-Maroys, a šestnácti menších. Nejvzdálenější je asi padesát km od centra Schinias s veslařským a kanoistickým kanálem, kousek blíž - 42 197 m - leží Marathón.

Cíl závěrečné atletické disciplíny bude na historickém stadiónu Panathinaiko uprostřed města, který je jakýmsi Slavínem řeckého sportu a olympijské hry se tu konaly už před naším letopočtem. Celý je však zrekonstruován, mramor na stupních, na které se může posadit prý osmdesát tisíc diváků, byl vyměněn a starověcí olympijští vítězové také asi neběhali po zvláštní směsy blízké asfaltu.

Všude se opravuje, rekonstruuje, staví. Dokonce i některé památky jsou zavřené nebo mají omezenou návštěvní dobu, aby je bylo možné dát do gala. Na Akropoli sice pokračuje pomalým tempem rekonstrukce chrámu Parthenón, jenž se stal symbolem tohoto kopce, ale tady nepomohou ani nejvyšší z řeckých bohů - všemocný Zeus, ba ani Athéna, Hermes či Poseidon.

Nová jsou ale drátěná oplocení a některé nyní uzavřené památky, jako Amfiteátr, by měly být přístupné. Jen malebných starých uliček, krámků a taveren ve čtvrtích Plaka a Monastiraki jako by se ten ruch netýkal. Tady zřejmě bude příjemný klídek i v době olympijského sportovního šílení.

Reklama

Související témata: