Hlavní obsah

Čeští florbalisté ve finále světového šampionátu

Čeští florbalisté se konečně dočkají své první seniorské medaile. V dnešním semifinále světového šampionátu porazili v Klotenu domácí Švýcary 5:3 a v neděli si o zlato zahrají se Švédy. Hrdinou českého florbalu je obránce Marek Dvořák, který necelé dvě minuty před koncem vsítil vítězný gól.

Článek

Znovu tak vrátil na stranu svého týmu vedení ze začátku první třetiny. To se trefil Petr Kožušník pod břevno, ale psychická výhoda vydržela Čechům jen necelou půlminutu. Pak byl vyloučen Sikora a Švýcaři přesilovku využili téměř okamžitě. Hříšník, který obléká dres švýcarského Grünenmattu, ale po krásné kombinaci se Zálesným svou vinu vzápětí smazal.

V klotenské hale hnalo domácí tým vpřed více než sedm tisíc fanoušků a ti se dostali do varu ještě do konce první třetiny, kdy Švýcaři potrestali i druhé vyloučení českého hráče v zápase zásluhou svých nejnebezpečnějších hráčů bratří Hofbauerů.

Pak ale jako by došly Švýcarům síly. Přestali běhat a navrch měl tým Zdeňka Skružného. A znovu byl největší rozruch kolem Radka Sikory. Nejdřív po parádní Dvořákově nahrávce trefil břevno, ale 65 sekund před koncem druhé části vsítil důležitý vyrovnávací gól.

Češi jsou druhými vyzyvateli

Ten předznamenal vývoj třetí třetiny. Ani jeden tým příliš nechtěl otevřít hru a zápas směřoval k prodloužení. Ovšem k překvapení vyprodaných ochozů na něj nedošlo. Češi si v pravý moment vzpomněli na bolestivou porážku na předloňském šampionátu, na němž se Švýcary ztratili v nastavení zápas o bronz. Tehdy jim proklouzla vysněná premiérová medaile mezi prsty.

Tentokrát už se ale sen stal realitou, dokonce bude mít minimálně stříbrný nádech. Dokonalou pomstu před jejich vlastními fanoušky přichystal Švýcarům obránce Dvořák. Do konce zápasu zbývalo 104 sekund, když ranou z dálky trefil volné místo nad ramenem gólmana.

Radim Cepek pak do prázdné branky zpečetil historický postup a završil tak úspěšný zápas pro krajánky ze švýcarské ligy. Ti se kromě rozhodujícího gólu na 4:3 postarali o všechny ostatní trefy.

Klotenský tarket zaplavila červená vlna radosti. Podruhé v historii světových šampionátů se ve finále postaví Švédům někdo jiný než Finové. Před šesti lety v Praze je z trůnu zkusili sesadit právě Švýcaři, nyní se o kousek, jenž se ještě nikomu nepodařil, budou snažit Češi.

Radost neznala mezí

Českou výpravou cloumaly po historické výhře nepopsatelné pocity. "Je to neuvěřitelný pocit. Jak se to ještě ke všemu sešlo, porazit Švýcary doma před sedmi tisíci diváky v hledišti, a to všechno v přímém přenosu na Eurosportu," rozplýval se trenér Zdeněk Skružný.

Jeho asistent David Zlatník ocenil touhu, s jakou šel tým vstříc nejkrásnější chvíli českého florbalu. "Všichni hrozně moc chtěli, pořád věřili, že to můžeme dokázat. Po gólu na 3:3 Švýcaři citelně znervózněli," všiml si Zlatník soupeřovy trémy.

Oba trenéři varovali hráče před švýcarskými přesilovkami marně, domácí z nich dali dvě ze tří branek. "Za vyrovnaného počtu hráčů jsme ale byli na hřišti lepší," řekl Zlatník.

Autor vítězného gólu Marek Dvořák jako by si schovával svou premiérovou trefu v reprezentaci na ten nejvhodnější okamžik. Jeho branka přitom byla dokonce jeho premiérovým bodem v národním týmu. "Trenéři mě upozorňují, že málo střílím. Při té vítězné trefě jsem byl úplně sám, tak už jsem vystřelit musel," prohlásil Dvořák, který má mezi spoluhráči pověst kliďase.

Finále začne v 16:00, Eurosport vysílá záznam od 18:45.

Výsledek semifinále MS:
Švýcarsko - ČR 3:5 (3:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 7. Kaltenbrunner (Ch. Hofbauer), 13. M. Hofbauer (Bill), 18. Ch. Hofbauer (M. Hofbauer) - 6. Petr Kožušník (Pavel Kožušník), 17. Sikora (Zálesný), 39. Sikora (Ostřanský), 59. Dvořák (Zálesný), 60. Cepek. Rozhodčí: Hellberg, Nylén (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 2:0. Diváci: 7400.
Sestava ČR: Kafka - Jakůbek, Hanzlík, Dvořák, Jandáček - Cepek, Petr Kožušník, Pavel Kožušník - Ostřanský, Zálesný, Sikora.

Reklama