Hlavní obsah

Capalini se těšil na rodinu a večeři

PRAHA

Už to vypadalo, že éra Libora Capaliniho v českém moderním pětiboji končí. Vicemistra světa z roku 1999 v minulé sezóně srážela zranění a na jeho místo se drali progresivní mladíci. Michal Sedlecký už před dvěma roky přivezl titul světového šampióna, Michal Michalík zase loni z MS v italském Pesaru bronz.

Článek

Capalini ale pořád dřel, poctivě se připravoval hlavně na olympiádu. Tam chtěl být za každou cenu. Dvakrát mu totiž start na nejsledovanějším sportovním podniku unikl. Do Atlanty před osmi lety odletěl pouze jako náhradník, při cestě do Sydney 2000 jej přibrzdila únavová zlomenina nohy.

Šampionát v Moskvě byl poslední možností, jak projít do Atén. "Věděl jsem, že formu mám. Už od zimy jsem cítil, jak jdu nahoru," tvrdil po nedělním finále jednatřicetiletý závodník. "Pětiboj je ale strašlivá loterie, perfektně zvládnete čtyři disciplíny a ta pátá vás dorazí."

Zapracoval na šermu

Pro moskevské mistrovství zapracoval hlavně na šermu a vyplatilo se mu to. Sám sebe překvapil druhou příčkou v disciplíně a bilancí osmnácti výher a dvanácti porážek. "Dřív jsem v šermu ztrácel, ale teď jsem zamakal a dostal ho na úroveň, ze které se dá odrazit k dobrému výsledku," těšilo závodníka pražské Dukly. S běloušem Gipfia pak prošel slušně i záludnostmi nejošidnější pětibojařské disciplíny - parkuru.

Jediný problém měl pouze ve střelbě. Hůř než on střílelo jen pět závodníků. "Škoda! Nebýt toho výpadku mohl jsem se poprat i o zlato," zalitoval trochu po závodě, v němž se z titulu radoval prověřený Litevec Zadněprovskis, jenž Capaliniho zdolal o 28 bodů. "Běželi jsme dlouho pohromadě ještě s později stříbrným Korejcem a jelikož jsem spíš tempař, tak jsem se je snažil setřást, jenže drželi se jak klíšťata," tvrdil bronzový medailista.

Sedlecký měl smůlu

Z jedné země však může na olympiádě startovat maximálně dvojice pětibojařů. Už před Moskvou měl jistou účast v Řecku Michalík a na zbylou pozici se tlačil s Capalinim také bývalý mistr světa Sedlecký. To nebyl pro atmosféru v českém týmu zrovna ideální stav.

"Věděli jsem to už dva roky dopředu, že taková jsou pravidla a nezbylo se s tím než smířit," vykládal voják z povolání, který ale z nepříjemné situace obavy měl. "Myslel jsem si, že to psychicky bude o dost horší. Na vztazích s Michalem Sedleckým se ta rivalita ale nijak neprojevila, známe se už dost dlouho, abychom nepříjemné věci potlačili " tvrdil rodák z Rokycan o týmovém kolegovi, který měl velké naděje projít do Atén ze světového žebříčku, ale po Capaliniho medailovém vzepětí měl smůlu.

Olympijská klání čtyřnásobného nejlepšího českého pětibojaře ale zatím nechávají klidným. Při tříhodinovém letu z Moskvy měl mistr Evropy z roku 2002 v hlavě jedinou věc. "Už se strašně těším na rodinu," říkal otec ještě ne dvouleté Nikolky. "A nějaká dobrá večeře by taky nebyla od věci," usmíval se dálkový student pražské FTVS.

Reklama