Hlavní obsah

Do Atén více sportovců, než bylo v Sydney

PRAHA

Na srpnových olympijských hrách v Aténách bude hájit české barvy více sportovců než v Sydney. V nominacích jednotlivých sportovních svazů figuruje 136 jmen. Na předcházejících hrách v Austrálii před čtyřmi lety účinkovalo o deset sportovců méně, v roce 1996 bylo v Atlantě 116 reprezentantů.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

Sportovci se splněnými postupovými kritérii budou příští týden ve středu na plénu Českého olympijského výboru (ČOV) s největší pravděpodobností také přijati do olympijského týmu a pojedou do Atén.

V seznamu jsou započítáni i plavkyně Kristýna Kyněrová, pro níž bude plavecký svaz s určitostí žádat divokou kartu, a trio atletů do čtvrtkařské štafety, které patří aktuálně poslední postupové, šestnácté místo v žebříčku IAAF.

Počet členů výpravy se může ještě změnit; jednak plavci zvažují možnost dodatečně dostat do Atén i Daniela Málka, běžeckou štafetu zase může vyřadit na mistrovství Afriky v polovině července jiné kvarteto, ale především atleti mohou plnit limity až do 9. srpna.

Nejpočetnější atleti

Atletický svaz proto předložil ČOV nejpočetnější seznam, jenž tvoří vedle 33 jistých účastníků se splněnými limity, včetně obhájce prvenství ze Sydney oštěpaře Jana Železného, a dalších tří mužů do štafety (K. Bláha, V. Bláha a Hanzl), také 36 potenciálních účastníků her. Pokud by totiž někdo splnil normu a na seznamu by nefiguroval, jeho start na olympiádě by byl vyloučen.

Kraulařce Kyněrové chybělo na čtyřstovce jen málo na mítinku ve Vídni, prsaři Málkovi scházelo v Monaku 18 setin na stovce. Tato ztráta je však větší v přepočtu na délku disciplíny. "Máme možnost odevzdat návrh až ve čtvrtek ráno," nechal si čas na rozhodnutí předseda svazu Vladimír Srb.

Jedno místo navíc dostali na poslední chvíli dráhoví cyklisté. Kdo ho obsadí, se kouč Pavel Vršecký rozhodne do středy 14. července. Stejným případem jsou i zbylá dvě jména mezi silničáři. O místo v jachtařské třídě Laser svedou na mistrovství Evropy boj Martin Trčka a Jan Čutka.

Naději mají baseballisté

Naději na Atény mají ještě baseballisté, jelikož za postupující Itálii nastoupili v kvalifikaci dva hráči neoprávněně. Mezinárodní federace nebo Italský olympijský výbor musí rozhodnout, zda do Atén pojede tým z Apeninského poloostrova, nebo ho nahradí česká reprezentace. "Máme jednatřicet hráčů, které akreditujeme pro případ, že to dobře dopadne," řekl výkonný ředitel svazu Jiří Votinský.

Malou šanci má badmintonista Jan Fröhlich, který je čtvrtým náhradníkem. "Je to hodně vzdáleno, ale doufáme, že by případně byl na olympiádu donominován," řekl za svaz Zdeněk Musil.

Naději, byť nevelkou, má i Aleš Opatrný v jezdecké disciplíně parkur, na případnou divokou kartu od mezinárodní federace zatím marně čeká triatlonistka Lucie Zelenková.

Po atletech budou nejpočetnější výpravou veslaři, kterých je šestnáct a navíc s nimi pojedou dva náhradníci. Basketbalistek bude dvanáct, cyklistů celkem jedenáct a osm sportovců pro Atény mají střelci, tenisté a vodní slalomáři. Moderní pětibojaři jsou tři, ale do Řecka zřejmě poletí i náhradnice Lucie Grolichová.

Zasedání výkonného výboru ČOV, který závěrečnou jmenovitou nominaci projedná, se uskuteční 13. července. O den později bude v Sazka Areně při zasedání pléna ČOV schválena.

Čeští reprezentanti pro Atény
ATLETIKA: limit A: Bába, Hlavoňová, T. Janků, Straková a Ton (všichni výška), Holuša (chůze 50 km), Dibelková (chůze 20 km), Pichrtová, Štefko (oba maratón), Stehlík, Žalský (oba koule), Šebrle, Dvořák (oba desetiboj), Pospíšilová, Racková, Malina (všichni disk), Železný, Guzdek, Brejchová, Klimešová, Špotáková (všichni oštěp), Ptáček, Baďurová (tyč), Lucie Vrbenská (kladivo), Mužík, Tesařík (oba 400 m př.). Limit B: Malysa (chůze 20 km), Maška (kladivo), Kašpárková (trojskok),Ščerbová (dálka), Martincová (100 m př.), Vojtík (200 m), Šneberger (1500 m). Na základě žebříčku IAAF: K. Bláha, V. Bláha a Hanzl (všichni 4x400 m).
BASKETBAL: Tým žen (12 členek).
SILNIČNÍ CYKLISTIKA: Kozlíková, Růžičková, Hrazdíra, Svorada a dva ze čtyřky Sosenka, Andrle, Padrnos, Konečný.
DRÁHOVÁ CYKLISTIKA: Kozlíková, Vrba, Kadlec a jedno místo zatím bez jména
HORSKÁ KOLA: Kořínek a Kulhavý.
SPORTOVNÍ GYMNASTIKA: J. Komrsková.
MODERNÍ GYMNASTIKA: Červenková.
JACHTING: Maier (Finn), Malina (Mistral), Šmídová (Evropa) a Trčka nebo Čutka (Laser).
JUDO: Pažoutová.
JEZDECTVÍ: Hatla (všestrannost)
MODERNÍ PĚTIBOJ: Michalík, Capalini a Kalinovská.
PLAVÁNÍ: Svoboda (200 m v. zp.), Hlaváčková (100 m znak), Pivoňková (200 m znak), Myšková (100 m v. zp.) a Kazíková (50 m v. zp.), Rubáček, Horký a Škacha (všichni 4x200 m v. zp.), Kyněrová (400 m v. zp.) - divoká karta.
PLÁŽOVÝ VOLEJBAL: Nováková a Celbová.
RYCHLOSTNÍ KANOISTIKA: Doktor a Strnadová.
STOLNÍ TENIS: Korbel, Výborný, Štrbíková a Vachovcová.
SPORTOVNÍ STŘELBA: Januš, Caknakis (oba běžící terč), Tenk (vzduchová pistole, libovolná pistole), Bečvář, Jeřábek (oba lib. malorážka vleže, lib. malorážka 3x40 ran), Sychra (skeet), Kůrková (vzduch. puška, sport. malorážka) a Lenka Hyková (sport. pistole, vzduchová pistole).
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ: Bernardová a Bursová.
TENIS: Novák, Berdych, Damm,Suk, IBenešová, Strýcová, Koukalová a Průšová. TRIATLON: Krňávek, Ospalý, Radová a Berková.
VESLOVÁNÍ: Chalupa (skif), Synek, Doleček (dvojskif), Imre, Michálek (dvojka bez kormidelníka), Jirka, Hanák, Kopřiva, Karas (párová čtyřka), Vabroušek, Maleček (dvojskif lehkých vah), Neffe, Vitásek, Schindler, Makovička (čtyřka bez kormidelníka) a Knapková (skif).
VODNÍ SLALOM: Indruch (C1), Jiras a Máder, Volf a Štěpánek (všichni C2), Raab, Hilgertová a Pavelková (všichni K1).
VZPÍRÁNÍ: Matykiewicz.
ZÁPAS: Švehla a Vala.

Reklama

Související témata: