Hlavní obsah

Třetina účastníků olympiády nesplnila podmínky ČOV

PRAHA

Více než třetina ze 135 českých sportovců, kteří figurují v předběžné nominaci pro olympijské hry v Aténách, zatím nesplnila všechny podmínky vydané Českým olympijským výborem, jež jsou nutné pro účast na hrách. Jde ale o formální náležitosti, nikoliv o výkonnostní limity.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Ilustrační foto

Článek

Šéf olympijské mise František Dvořák řekl, že 49 potenciálních olympioniků dosud není registrováno v systému internetové zdravotní dokumentace IZIP a dalších osmnáct nemá potvrzení o zdravotním stavu. Někteří jednotlivci ještě nepodepsali ani další předepsaný dokument, který se jmenuje "Závazek sportovce ve věci dopingu".

"Nesplnění těchto podmínek ohrožuje účast sportovců na hrách," píše se v prohlášení, které ČOV vydal v pátek.

"Plénum ČOV to stanovilo jako tři z nezbytných podmínek a příští středu při schvalování nominace tak bude muset rozhodnout, jestli povolí nějaké výjimky," řekl Dvořák.

Šéf olympijské mise si nemyslí, že by sportovci splnění formálních náležitostí odmítali. "Spíš se domnívám, že v první řadě mysleli na limity a na tohle pozapomněli. Ale měli bychom být důslední a stanovená pravidla dodržovat, jinak se v budoucnu můžeme dočkat velkých problémů," řekl Dvořák.

V minulosti se podle jeho slov objevily jisté výhrady proti zařazení sportovců do systému internetové zdravotní dokumentace, ale to se prý již podařilo vyřešit. "Šéflékář výpravy Jaroslav Větvička pochybovače přesvědčil o užitečnosti systému IZIP i o tom, že informace v něm jsou dostatečně chráněny," řekl Dvořák.

Reklama

Související témata: