Hlavní obsah

Šéfa českých olympioniků by potěšilo osm medailí

PRAHA

Zopakování medailového úspěchu z olympijského Sydney, tedy zisk osmi cenných kovů, by v Aténách potěšil předsedu Českého olympijského výboru Milana Jiráska. "Ve světě nám přisuzují osm až deset medailí, to bych bral. Přál bych nám všem co nejvíce starostí s penězi na odměny českým medailistům," prozradil své přání.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

Ekonomický místopředseda ČOV Karel Bauer pak uvedl, že v celkovém rozpočtu 29,5 mil. korun na Atény se počítá asi se sedmi milióny na odměny pro medailisty. "Vůbec bych nebyl smutný, kdybychom z důvodů vyplácení větší částky peněz překročili finanční rozvahu pro hry."

Jirásek ví, že očekávání a realita se mohou lišit: Vždy nějaká sázka na favority vyjde, k tomu se přidá něco navíc, ale nastanou i zklamání a třeba porážky o setinky těžko lze ovlivnit či odhadovat dopředu. Navíc v Aténách nejde jen o medaile, ve hře je i propagace naší země s cílem udržet dobré jméno českých sportovců ve světě a přitom nedělat prohřešky proti fair play.

"Počet olympioniků znovu vzrostl, do řecké metropole jich jede o deset víc než minule v Sydney a dokonce o dvacet proti olympiádě v Atlantě. "Širší nominaci vidím jako přínos pro mládež, která projeví větší zájem o sport a stejně tak se zvýší zájem sponzorů. Pro některé sportovce je start v Aténách odměnou, pro další odrazovým můstkem, ale rozhodně tam nikdo z nominovaných nejede jako turista. Limity máme pro každé hry přísnější, takže to zvětšování výpravy je podle mne jen dokladem kvality našeho sportu," prohlásil Jirásek.

Šéf ČOV vyslovil přesvědčení, že v dějišti se podaří vše dokončit a hry proběhnou bez zádrhelů.

"Sportovci potřebují hlavní olympijskou vesnici a ta je podle informací naší atašé připravena a svým vybavením by měla být pro mnohé příjemným překvapením. Výstavba sportovišť měla sice veliké zpoždění, ale vše nasvědčuje tomu, že Řekové finišují, a tak má být vše hotové a funkční, až na nějaké maličkosti kolem. Očekávané potíže s dopravou by se sportovců neměly dotknout, protože mají mít na komunikacích přednost a všude být včas," uzavřel.

Reklama