Hlavní obsah

Vabroušek si užije jízdu s Armstrongem

PRAHA

Tři triatlony na dlouhých distancích během tří týdnů daly Petru Vabrouškovi zabrat. Ač je na zátěž zvyklý, měl toho historicky nejlepší český železný muž po domácí bitvě v Sadské zjevně dost. Všemi deseti nakonec bral druhé místo za Lukášem Vrobelem. Přitom před týdnem v Immenstadtu byl třetí v kontinentálním pořadí ironmanů, daleko před českými konkurenty.

Foto: archiv

Triatlonista Petr Vabroušek

Článek

"Loni jsem domácí mistrovství v Doksech vyhrál hned po Evropě, ale nebyl před tím ještě svět, letos to byla dost hrozivá kombinace," pokračoval Vabroušek. Totální placka, tak závodníci nazývají profil tratí kolem Sadské. Zdánlivě lehká trať může být děsivě ubíjející. "Na kole to je nejhorší, ani na chvíli nesvěsíte nohy, pořád jste v hrazdě na řidítkách, je to horší než lehce zvlněný terén," mínil Vabroušek.

Příprava na Havaj

Ani cesta kolem nejkouzelnějších míst v Kersku, proslaveném Hrabalovými Slavnostmi sněženek, závodníka v zápřahu příliš nepotěší. Jen zatažené nebe bylo tentokrát zpříjemněním závodu, který jindy provází děsivá výheň.  Před týdnem si ale Vabroušek užil kopců víc než dost. "Celkové převýšení na kole 2000 metrů, to byly scenérie," vracel se k momentům, kdy se nedaleko alpského střediska Ga-Pa prodral k bronzu z ME.

"Doufám, že se mi jednou povede vyhrát, v devětadevadesátém jsem byl druhý, skončil jsem už i čtvrtý, tak to snad ještě vyjde," netají jeden ze snů jednatřicetiletý zlínský závodník týmu Author. A chystá se samozřejmě opět i na havajský závod. Loni své maximum - 19. místo z roku 2002 - nevylepšil. Tak snad letos... "Chtěl bych, samozřejmě," přiznával.

Na olympiádě bude fandit bráchovi

I přesto, že za nějakých osm hodin zvládne klasickou ironmanskou porci plavání, cyklistiky a běhu, je znám tvrzením, že se nerad předře. "Jsem vlastně líný," pravil dokonce. Věnoval se kdysi tak jako bratr veslování, přes kratší verze triatlonu se pak dopracoval k dlouhým distancím. "Poznal jsem, jaké je vypětí na krátkou dobu, to nebylo pro mě. Beru radši osmihodinovou zátěž na nějakých stopětačtyřicet až stopadesát tepů než osm minut na stoosmdesát. To moc bolí."

Veslování už sleduje jen prostřednictvím bratra Michala. "Na olympiádě mu budu na dálku fandit," připomněl. Co ale čeká jeho samotného a za jak dlouho se dá dohromady a bude zase trénovat? "Až si tělo samo řekne, teď si udělám čas na syna Filipa," reagoval.

Přípravu na dálku konzultuje s Radkem Cingálkem, odborníkem, který se stará o vícero triatlonistů. "Posíláme si maily, já navrhnu tréninkový plán, on to okoření intenzitou a já mu to seškrtám, protože opravdu jsem líný."

V pátek s Armstrongem

Ze všeho nejdříve ho ale čeká nevšední závod. V pátek absolvuje pražské kritérium s americkou cyklistickou hvězdou první velikosti Lancem Armstrongem. "Kdysi jsem se s ním potkal při tréninkovém pobytu ve Španělsku, je neuvěřitelné, co dokázal," smekl před cyklistickou hvězdou. Bylo mu jasné, že bude stafáží nejen Armstrongovi. "Na silničářské specialisty bych samozřejmě neměl, ani kdybych za sebou neměl tuhle triatlonovou porci, ale náš klub to spolupořádá, tak si to můžu užít," dodal.

Reklama