Hlavní obsah

Triatlonistce Radové se olympijská generálka povedla

Výborné třetí místo obsadila triatlonistka Lenka Radová v závodu Světového poháru v maďarském Tiszaujvárosi. "Sedí mi to tady," libovala si Radová. Olympijská generálka se nejlépe vydařila Anje Dittmerové z Německa, druhá byla Španělka Pilar Hidalgová. Další reprezentantka Renata Berková dokončila na devátém místě.

Foto: PRÁVO

Lence Radové se závod v Maďarsku vydařil.

Článek

Radová se na stupních vítězů ve Světovém poháru objevila potřetí v kariéře. Právě v Tiszaujvárosi byla předloni druhá, další stříbrnou pozici přidala v témž ročníku na Madeiře. V Maďarsku se musela v neděli vyrovnat zejména s náročnými podmínkami v plavecké části, neboť řeka Tisa po záplavách na Slovensku zdivočela.

"Hladina se zvedla o dva metry, s velkým úsilím to pořadatelé dali do takového stavu, že se dalo závodit," popsal koordinátor české reprezentace Jiří Jelínek. V sobotu byl zrušen plavecký trénink a organizátoři se snažili pomocí pontonů z vody odstranit plovoucí stromy a další předměty.

Mezi kládami zaplavaly dobře

Přesto dnes v hnědé vodě plavaly klády a větve, které zachytávali pomocníci na lodích. Závodnice navíc čelily silnému proudu. "Pětistovku po proudu jsme měly hned za sebou, zato cesta zpátky trvala věčně," ulevila si Radová, které ale plavání vyšlo, stejně jako Berkové. Z vody vybíhaly na pátém a šesté místě.

Berkové se nepovedlo zachytit nástup vedoucí skupiny na kole a jezdila ve druhé. Šestým časem v běhu se posunula z 22. pozice až do elitní desítky. Radová zaběhla třetí nejlepší výkon a vyhrála souboj o bronz s Australankou Annabel Luxfordovou.

Spí v alpském stanu

"Moc jsem na tenhle závod neladila. Před deseti dny jsem začala spát v alpském stanu a jsem z toho trochu unavená. Ještě nejsem úplně spokojená s během, ale jely jsme dost rychle na kole, což se taky projevilo," uvedl Radová.

Ve stanu, který simuluje vysokohorské prostředí, bude spát téměř až do odletu do Atén, kam se vydá 20. srpna. "Možná si předtím střihnu ještě nějaký přípravný závod, ale jen když bude něco blízko," dodala. Berková by měla před olympiádou startovat v Evropském poháru v Itálii.

SP v Tiszaujvárosi
1. Dittmerová (Něm.)1:52:35 hod.
2. Hidalgová (Šp.)-26
3. Radová (ČR)-1:16
4. Luxfordová (Austr.)-1:37
5. Pilzová (Něm.)-2:08
6. Caveová (Brit.)-2:37
...
9. Berková (ČR)-3:05

Reklama

Související témata: