Hlavní obsah

Na aténskou Akropoli už vyjedou také vozíčkáři

PRAHA

Aténská Akropole, jedna z nejslavnějších archeologických památek světa, byla doposud nepřístupná pro lidi pohybující se na invalidním vozíku. Díky olympijským hrám i následné zářijové paralympiádě se vozíčkáři konečně na Akropoli pohodlně dostanou. Na pahorku byl pro ně vybudován speciální výtah.

Foto: christsbride-min.org

Aténská Akropole

Článek

Dosud se vozíčkáři mohli dostat k dominantně Atén pouze za předpokladu, že je na kopec někdo vynesl. Řečtí organizátoři her se ale zavázali, že město učiní co nejpřístupnějším pro handicapované.

Některým z nich se tak splnil sen. "Naposled jsem se mohla dostat na Akropoli, když mi bylo pět. To jsem ještě byla malá, takže mě šlo vynést," řekla třiadvacetiletá studentka Atina. Nyní si prý může konečně sama vychutnat výstup ve věku, kdy už chápe symboliku místa.

"Jako malí to moc nechápete. Je to skvělý pocit," líčila Atina. Výtah pro vozíčkáře podle ní mohl být na Akropoli již dávno, ne až těsně před olympiádou. "Ale lepší pozdě než nikdy," dodala studentka. Těšit se mohou i účastníci paralympiády.

Řecko bylo dříve kritizováno za to, že málo dbá na přístupnost budov a památek tělesně postiženým. Před hrami se proto pokusilo tento stav vylepšit. Výtah na Akropoli měl řadu kritiků, proti stavbě byli někteří archeologové. Nakonec bylo na kopec instalováno jen provizorní zařízení, které by nicméně mělo zůstat na místě také po olympiádě a časem zřejmě bude nahrazeno natrvalo jiným výtahem.

Reklama