Hlavní obsah

Zranění a smůla se nevyhýbají ani postiženým sportovcům

PRAHA

Handicap ji nezlomil, ale další nečekané příhody dokážou občas ničit její sportovní plány. Plavkyně Jana Hoffmanová teď kvůli zlomené lopatce přijde o zářijovou paralympiádu, která naváže na nynější probíhající aténské souboje. I taková smůla potkává postižené sportovce.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Jana Hoffmanová

Článek

Jednatřicetiletá zlatá medailistka z minulých her v Sydney nebude v Aténách obhajovat své úspěchy. Zlomila si lopatku při přesedání z postele na invalidní vozík, který jí je přisouzen od dob středoškolských studií po operaci páteře.

"Je to opravdu velká smůla, protože Jana se právě na vrcholných soutěžích dokáže vzepnout k neuvěřitelným výkonům," lituje vedoucí české výpravy a plavecký trenér Jan Nevrkla, který kdysi přemluvil expertku přes počítače, aby závodně plavala.

V Sydney to přineslo medailový efekt. A také potom. Tři zlata má z ME 2001. Je i světovou rekordmankou na 50 m volný způsob mezi závodnicemi, které nemohou při plavání používat nohy a trup.

Kvůli zdravotním problémům přišla už o účast na MS v roce 2002 v Argentině. V Aténách měla startovat v závodech na 50 a 100 m volný způsob, na znakařské padesátce a v obou ženských štafetách. "Její role v týmu je nezastupitelná," připomíná trenér.

Někteří kolegové plavkyně měli více štěstí. Lukostřelec Zdeněk Šebek se dlouhé týdny dával dohromady z následků autonehody, ale nakonec bude opět spolufavoritem paralympijské soutěže. Kolize na silnici při tréninku se nevyhnula Jiřímu Ježkovi, úspěšnému cyklistovi, ale i on může v Aténách startovat.

Reklama