Hlavní obsah

Do Atén jedou na kole, aby podpořili paralympiádu

PRAHA

Cestu na dvojkole z Berlína do Atén si naplánovali účastníci projektu Tandem aid. Jsou jimi dvě manželské dvojice z Německa, přičemž vždy jeden z páru je zrakově postižený. Za sebou mají mj. zastávku v Pardubicích, kam dorazili během v neděli ukončené olympiády.

Foto: www.tandem-hilfen.de

Účastníci projektu Tandem Aid - Albert a Jutta Balzertovi (vlevo) a Thomas a Ilona Nicolaiovi.

Článek

Jejich odvážný cestovní projekt má podpořit myšlenku zářijových paralympijských her a vůbec zrakově postižené v Evropě. Tři a půl tisíce kilometrů dlouhá trasa vede přes Českou republiku, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko, Rumunsko a Bulharsko.

Do řecké metropole mají dorazit v předvečer zahájení XII. letních paralympijských her 16. září. V každém navštíveném státě mají během zastávky předat místní organizaci zrakově postižených kompenzační pomůcky.

Ve výpravě Českého paralympijského týmu do Atén na vrcholný podnik handicapovaných jsou i sportovci s vadami zraku - jednadvacetiletý plavec Martin Štěpánek a také všestranná sedmadvacetiletá Miroslava Sedláčková, která bude startovat v atletických bězích na 400, 800 a 1500 m, ač měla potíže se sháněním nezbytného vodiče, protože ne každý stačí tempu paralympioničky. Startovala už i na zimní paralympiádě - samozřejmě v běhu na lyžích.

Reklama