Hlavní obsah

Železný chce podat sportu pomocnou ruku

Michal OsobaSport.czPrávo

První schůzky v pozici kandidáta na post předsedy Českého olympijského výboru (ČOV) má oštěpař Jan Železný za sebou. V úterý se sešel se svým zatím jediným protikandidátem Milanem Jiráskem i primátorem Prahy Pavlem Bémem.

Foto: PRÁVO

Jan Železný při závodech

Článek

Se současným předsedou ČOV si slíbili, že kampaň na lednové volby nepovedou konfrontačně. "Vždyť oba chceme pomáhat českému sportu. Dovedu si přestavit, že pokud by byl zvolen on, mohl bych mu nějakým způsobem pomáhat, stejně jako on mně," prozradil Železný.

V mnoha věcech se s Jiráskem shodují, o těch, které je rozdělují, Železný mluvit nechtěl. Více možná prozradí před volbami. "Žádnou velkou kampaň v americkém stylu ode mě nečekejte, ale samozřejmě vím, že když budu jen sedět doma, těžko budu zvolen," uvedl světový rekordman, jenž už má v pozici funkcionáře své zkušenosti.

V roce 1996 byl na olympiádě v Atlantě zvolen do komise sportovců a o tři roky později byl přijat za právoplatného člena Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Byl tak při volbě Pekingu jako pořadatele OH 2008, ale v prosinci 2001 rezignoval s tím, že by nestíhal aktivní a funkcionářskou kariéru najednou.

Když bude zvolen, ukončí kariéru

V Aténách, kde skončil devátý, uvedl, že to byla jeho poslední olympiáda. Kterým závodem ukončí svoji bohatou kariéru, ale ještě netuší. "Vím, že když budu zvolen, nebudu moci pokračovat v závodění. Abych tři dny pracoval a tři dny trénoval, to by nešlo," uvažoval osmatřicetiletý atlet. Už v minulosti několikrát zmiňoval, že ideálním místem pro atletickou rozlučku by byla Zlatá tretra. "Chodí tam hodně lidí a je to největší mítink u nás," vyjmenovával pozitiva ostravského podniku. Příští rok se ale také koná mistrovství světa, navíc v oštěpařské baště - finských Helsinkách.

Setkání s primátorem Bémem se týkalo především případné kandidatury Prahy na pořádání OH v roce 2016 nebo 2020 a trvalo asi třičtvrtě hodiny. "Nechci říkat, že tu myšlenku jednoznačně podporuji, ani, že je to nesmysl. Na schůzce jsem dozvěděl mnoho dalších informací," řekl účastník pěti olympiád Železný. S Bémem se dohodli, že až budou hotovy další marketingové studie projektu, dojde k dalšímu setkání.

Těžké rozhodování

Kam až by Železného funkcionářské ambice sahaly? Měl by se předseda MOV Jacques Rogge obávat o své křeslo? "Tak to ne, nejsem zase tak silná osobnost. Já chci hlavně podat pomocnou ruku českému sportu," tvrdil trojnásobný olympijský vítěz Železný.

Nad kandidaturou dlouho přemýšlel, radil se s řadou lidí. "Někteří mi říkali, že si mám radši najít jiné uplatnění, kde budu mít klid, další zase, že do toho mám jít. Sám jsem si otázku, jestli na to vůbec mám, kladl mnohokrát, ale řekl jsem si, že když prohlašuji, že chci pomoci českému sportu, tak bych měl něco udělat, aby to nebyly jen plané řeči. Z pozice předsedy ČOV bych měl možnost to dění ovlivňovat," popisoval své rozhodování Železný, jenž se nebojí, že si ani po konci aktivní kariéry příliš soukromí neužije. "Na dovolenou mám snad ze zákona právo, ne?" usmíval se.

Nabídek má dost

Neobává se, že by se mohl stát loutkou v rukou zákulisních postav, které by měly fakticky větší vliv než on? "Nebudu tady tvrdit, že samozřejmě dokážu čelit tomu tlaku. Ale už se pohybuji ve sportu i jeho zákulisí dost dlouho, snad bych to zvládl," uvedl Železný s tím, že jméno žádného dalšího kandidáta na post předsedy ČOV vedle něj a Jiráska nezná. Šéf Českého svazu ledního hokeje Vratislav Kulhánek, o němž se v této souvislosti spekulovalo, řekl ČTK, že o kandidatuře neuvažuje.

Přestože konkrétní kroky, které by udělal jako nový předseda českého olympijského hnutí, zatím Železný neprozradil, zmínil se o věcech, které mu na současném sportu vadí. "Samozřejmě je to například dopink. Nebo se nyní řeší posunutí hranice trestní odpovědnosti. Ale to je jen zástupný problém. Sport by pro ty děti mohl být řešením, jen je třeba se nad tím zamyslet. A čím více dětí bude sportovat, tím větší šance pak budeme mít třeba i na olympijské medaile. Chtěl bych také zlepšit spolupráci s politiky."

A co se stane, pokud Železný zvolen nebude? "Můžu ještě závodit nebo mám i dost jiných nabídek, ale o nich nikdy nemluvím, pokud nejsou aktuální," dodal Železný.

Reklama