Hlavní obsah

Dalších pět sportů chce být v programu olympiády

Golf, ragby, squash, karate a sporty na kolečkových bruslích chtějí proniknout do olympijského programu. Mezinárodní olympijský výbor zástupcům těchto sportovních odvětví slíbil, že zváží jejich možný přínos a v červenci příštího roku rozhodne, zda se některý z nich objeví na hrách v roce 2012.

Foto: ČTK

Golf má velkou šanci dostat se do programu olympijských her

Článek

V současné době je v programu olympijských her osmadvacet sportů, v nichž soutěží 10 500 účastníků. Prezident MOV Jacues Rogge přitom již několikrát zdůraznil, že tento počet je konečný a pro přijetí nového sportu je nutné vyškrtnutí jiného. Naposledy z olympijského programu v roce 1936 vypadlo pólo.

.:ANKETA:
Který sport byste rádi viděli na OH? Hlasujte na konci článku

V Aténách vedení světového olympismu oficiálně přijalo kritéria, která musí olympijský sport splňovat. Patří mezi ně celosvětová rozšířenost, divácká atraktivita, zájem médií, antidopingová politika i skutečnost, zda se olympijských her zúčastní celá světová špička.

Možná vypadne moderní pětiboj

Za největší favority pro zařazení do olympijského programu jsou považováni golf a ragby. Před dvěma lety Rogge navrhl, aby těmto sportovním odvětvím uvolnily místo baseball, softbal a moderní pětiboj, členové MOV však klíčové hlasování odložili až na příští rok.

O pořádání olympiády 2012 se ucházejí New York, Moskva, Londýn, Paříž a Madrid. Vedení MOV o organizátorovi rozhodne v červenci příštího roku na svém zasedání v Singapuru.

Reklama