Hlavní obsah

Maskoty ZOH 2006 jsou sněhová koule a kostka ledu

ŘÍM

Zatímco v Řecku v úterý končí Letní paralympijské hry, organizační výbor Zimních olympijských her v Turíně 2006 představil v úterý v Římě veřejnosti oficiální maskoty her. Jsou jimi sněhová koule Neve a ledová kostka Gliz. Neve je oblečena v červeném a ledový kluk Gliz má modrou barvu.

Foto: Sport.cz s použitím TOROC

Maskoti ZOH 2006 - sněhová koule Neve a ledová kostka Gliz.

Článek

Postavičky představují elementy, bez kterých by se zimní olympiáda nemohla konat - sníh a led. Neve má představovat eleganci pohybu, zatímco Gliz sílu a přednosti atletů. Obě postavičky jsou symboly nové generace, která má ráda sport a pozitivní lidské soupeření. "Neve a Gliz nám v příštích 500 dnech, které zbývají do zahájení her, budou dělat společnost," řekl prezident organizačního výboru Valentino Castellani.

.: ANKETA
Líbí se vám maskoti ZOH 2006?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Otcem maskotů je portugalský designer Pedro Albuquerque, který vyhrál mezinárodní soutěž. Osmatřicetiletý designér se při kreslení postaviček nechal inspirovat jednotlivými disciplínami zimních sportů. Neve a Gliz si navíc zahrají v kresleném seriálu italské televize RAI a společnosti Lanterna Magica. Na kanálech RAI 2 a RAI 3 bude v období od října 2005 do února 2006 odvysíláno 52 minutových skečů.

Samozřejmostí je i doprovodný prodej upomínkových předmětů s maskoty. Ten bude zahájen ve středu v autorizovaných obchodech a v internetovém obchodě oficiálních stránek turínských her. Dvacáté zimní olympijské hry budou zahájeny za 500 dní, vstupenky však budou pro zájemce ze zemí EU a evropského měnového společenství v prodeji již od 4. listopadu letošního roku na internetu.

Reklama