Hlavní obsah

Suzuki překonal 80 let starý baseballový rekord

NEW YORK

Japonský baseballista Ičiro Suzuki překonal jeden z nejstarších rekordů zámořské Major League Baseball (MLB). Vnější polař Seattlu v pátečním zápase s Texasem předvedl již svůj 258. úspěšný odpal v jedné sezóně a překonal vousatý rekord George Sislera z roku 1920. Ten jich tehdy v dresu St. Louis předvedl 257.

Článek

Suzuki již v prvním směně pátečního zápasu Sislerův rekordní zápis vyrovnal a ve třetím inningu jej v čele historických tabulek vystřídal. Když zamával 45.573 stojícím aplaudujícím fanouškům a ti na stadionu odpálili rachejtle, běžel si potřást rukou s jednaosmdesátiletou dcerou George Sislera Frances Drochelmanovou a dalšími členy rodiny slavného baseballisty.

Suzuki měl v utkání tři odpaly z pěti startů, celkem jich dal 259 a má ještě dva zápasy před sebou. Se stoickým klidem zamával divákům na stadionu Safeco čepicí. "Je to nejvíce odpalů v mém životě a vrcholný okamžik mé kariéry," řekl přeci jen dojatý Japonec na tiskové konferenci. Rekord drží i v japonské lize, kde před deseti lety v jedné sezóně měl 210 odpalů.

V éře pálkařů typu Barryho Bondse, kteří dávají jeden homerun za druhým, dává Suzuki vzpomenout na dávnou minulost, kdy míč jen málokdy létal do plotů ve vnějším poli. Za skvělou kontrolou Suzukiho stojí jeho otec. "Stačí se na mě podívat a bude vědět, jak jsem šťastný a pyšný. Slzy jsem nemohl a stále nemohu zastavit," radoval se jednašedesátiletý Nobojuki Suzuki.

V Japonsku rekord Suzukiho oslavovalo mnoho fanoušků. V dresu sledovali jeho zápis do historie před obrazovkami třeba šesti televizí najednou v obchodě s elektronikou. "Je neuvěřitelný. Baseball je americkým sportem, a proto překonat takový rekord je něco opravdu fantastického," řekl Šigeru Učida v Tokiu. Poklonu mu složil i japonský premiér Džuničiró Koizumi. "Chci mu srdečně pogratulovat. Skloubil velké úsilí se svým talentem," řekl.

Do Spojených států přijelo za Suzukim přes třicet novinářů, aby sledovali jeho cestu za rekordem. Svého krajana nechtěli zbytečně vyrušovat a rozptylovat. Po zápasech se odmítli všichni namačkat do šatny, a proto si vylosovali tři zástupce, kteří dělali s hráčem rozhovor a jeho slova ostatním tlumočili.

Reklama