Hlavní obsah

Registanu hlídají, do Pardubic jede i Francis

PARDUBICE

Bedlivě střežená v podhůří Jeseníků ve Světlé vyčkává hnědka Registana. Až v sobotu, den před 114. ročníkem Velké pardubické České pojišťovny, dorazí coby hlavní favoritka věhlasného dostihu na východočeské závodiště. "Nehlídáme ji nepřetržitě, ale máme systém, aby k našim koním nemohl nikdo cizí," řekl trenér klisny Čestmír Olehla.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Koně jsou za plotem a pod zámkem, jen silou by se tam někdo mohl dostat," vysvětluje Olehla. Registana bude s německým žokejem Petrem Gehmem obhajovat loňské prvenství. Je opět považována za jasnou favoritku.

Úspěšný trenér, nedávno slavící s Masinim nevídaný triumf v italském Meranu, nechce ponechat nic náhodě. Přiznává, že bezpečnostní opatření zvýšil už loni zejména v souvislosti se skandály, kdy jiní trenéři tvrdili, že netušili, jak se nepovolená látka dostala do těla koní, jimž bylo prokázáno užití dopingu.

"Chystáme i kamerový systém, je to ve fázi projektu, ale soukromého detektiva zatím neplánujeme," pokračuje Olehla. Kdysi se spekulovalo, že kdosi ublížil soupeřovu koni před samotnou Velkou. Nikdy se ale nic neprokázalo.

Detektivní zápletku nečeká

"Nevěřím, že by se teď stalo něco takového. Nejrůznější myšlenky se vkrádají do hlavy opravdu jen v souvislosti s dopingovými kauzami. Na českých závodištích už ale panuje pořádek, dostanete čistý box a zámek, nemělo by se nic stát. Kdysi to ale bývalo tak, že ve stáji mohl zůstat nepořádek či zbytky stravy po předešlém koni," připomíná a nepředpokládá žádnou zápletku hodnou detektivky slavného Dicka Francise.

Právě i věhlasný autor románů z dostihového prostředí bude u toho, až v neděli odpoledne dostane pole koní povel ke startu Velké. Letos už čtyřiaosmdesátiletý, leč vitální pán, bude hostem v lóži senátorky Jaroslavy Moserové, která jeho díla překládá do češtiny.

"Není to jeho první návštěva Pardubic, je to pro nás čest, že přijede," podotýká Karel Šimána, mluvčí pořádajícího Dostihového spolku, k účasti bývalého jezdce, který se v roce 1956 zranil v Liverpoolu při Velké národní a pak začal psát uchvacující literární útvary týkající se zákulisí dostihového světa.

Návrat ruských koní

Nedělnímu překážkovému dění v Pardubicích předchází už tradiční sobotní rovinový program. "I pro něj chceme navyšovat dotace, aby to bylo pro aktéry atraktivnější, ale Pardubice jsou přece jen městem steeplechase, takže ne vždy se to daří podle představ," podotýká Miroslav Petráň, předseda představenstva pořádajícího Dostihového spolku.

Kromě aktérů z Irska a Anglie uvítají Pardubičtí po delší době i zástupce z Ruska. "Vítěz Velké pardubické Vladislav Snitkovskij zkouší obnovit překážkové dění v Rusku, alespoň do rámcových dostihů se tak vrací velmoc, která kdysi Pardubice dobývala z východu," připomíná velké výsledky ruských koní Petr Pucandl, místopředseda Dostihového spolku.

Domácí špička je takřka kompletní. Až na Masiniho, hrdinu minulých dnů. "Jako pořadatelé jsme vždy chtěli, aby se čeští koně prosadili venku s tím, že to bude mít příznivou odezvu a že z ciziny začnou jezdit i k nám," podotýká Petráň s tím, že Masini vzhledem k tomu, že je letos teprve pětiletý, ve Velké ani zatím startovat nemůže. Až za rok.

"Uvidíme, jak to bude s pokračováním jeho kariéry. Jestli zamíříme do Belgie, Francie či Anglie," uvažuje Olehla. "Zimu máme na přemýšlení."

Reklama

Související témata: