Hlavní obsah

V Pardubicích se čeká hon na Registanu

PARDUBICE

Loni ji nedostihli. Jen s minimálním zakolísáním v závěru stvrdila Registana roli favoritky při premiérovém startu ve Velké pardubické České pojišťovny. V neděli při 114. ročníku věhlasného dostihu je opět hlavní kandidátkou na prvenství.

Článek

"Přímý souboj proti kterémukoli koni v poli by Registana určitě vyhrála," míní Čestmír Olehla, trenér osmileté hnědky. Leč nejen on čeká dramatickou zápletku. "Bude to souboj centrál - po třech koních staví Váňa, Holčákové i já, rozhodne taktika. Registanu se budou snažit utahat," předpokládá.

Víc než kdy jindy se pole jeví jako nabité, vyložených outsiderů je málo. "Na prvenství je deset adeptů," soudí dokonce Miroslav Petráň, předseda představenstva pořádajícího Dostihového spolku.

Od Holčáků z Beskyd dorazí Bargiel, Juniusz i vítěz Velké pardubické z roku 2002 Maskul, oslnivou formu ale neukazoval. Josef Váňa postaví Kedona, jednoho z favoritů Decent Fellowa, který však má za sebou zátěž nedávného Gran Premia v Meranu, a sám povede Retrievra. Registana nastoupí opět s Němcem Gehmem, který Velkou vyhrál už třikrát. Vždy s jiným koněm. Olehla má v záloze Hastavena a Lanereta.

Spletitosti dostihu, jež se za desetiletí stal rychlejší a podle všeho i bezpečnější, budou zkoušet zvládnout i čtyři koně trénovaní v Irsku a Velké Británii - mj. Luzcadou, který má zkušenosti z liverpoolské Velké národní, a Harry in a Hurry.

Uspějí koně z ciziny?

"Můžou se také prosadit, už jsou na řadě," připomíná Olehla, ač zahraniční aktéry jako by už málokdo bral po sérii zaváháních na pro ně netradičních překážkách vážně. "Jenže oni už vědí, která tady bije, žokej Fehily si to loni okoukl, skončil čtvrtý a letos podle toho může do dostihu jít s Harrym," přemítá Olehla, který kdysi trénoval slavného Železníka.

Ten triumfoval v sedle s jezdeckým hrdinou Velké Josefem Váňou, který u toho bude i letos. Pětinásobný vítěz může při svém devatenáctém startu atakovat prvenství i přes operaci, kterou prodělal loni. Protéza kyčelního kloubu jej v sedle nijak neomezuje.

"Nic mě na rozdíl od minulosti nebolí," tvrdí Váňa. Přiznává, že zákrok, ke kterému se odhodlal po loňské Velké, mu přinesl zásadní obrat. "Teď mě mrzí, že jsem na operaci nevyrazil dříve."

Slova chvály má pro Retrievra, v jehož sedle vyběhne zdolávat překážky. "Je to úžasný skokan, navíc lehce ovladatelný, skoro i pro mého kluka," říká na adresu svého svěřence žokej, který by se chtěl během kariéry potkat ve Velké právě i se svým zatím školou povinným synem.

Letos vyšší dotace

Co je v dostihu nového? Dotace po tříleté stagnaci na čtyřech miliónech korun vyrostla na 4 450 000. Velká je tradičním vrcholem městského festivalu, v jehož rámci proběhne i celá řada dalších akcí.

"Kupříkladu Pardubice na bruslích. A nebude chybět ohňostroj," říká Jiří Stříteský, primátor Pardubic, který má i svého favorita pro Velkou: Váňu. "Hlavně kvůli desetiletému vnukovi, který ho miluje. A i kdyby osedlal kozu, budu nucen na něj vsadit," dodává se smíchem primátor.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články