Hlavní obsah

Rekordmana Váňu postavila operace na nohy

PRAHA

S pěti triumfy je Josef Váňa jedinečnou postavou stotřicetileté historie proslulého dostihu. S Železníkem se kdysi stal hrdinou, nezlomily jej zdravotní problémy. V neděli odpoledne se postaví na start 114. Velké pardubické České pojišťovny.

Foto: archiv

Žokej Josef Váňa

Článek

A zase přijímá roli spolufavorita? Pokolikáté už? "Proč ne," nedělá si Váňa nic z předběžných kursů, které přece jen o kus výše staví loňskou vítězku Registanu (1,85:1). Jeho Retriever (7:1) se řadí ke společnosti adeptů na další příčky.

Sám Váňa se po loňské operaci kyčle cítí náramně. Že má v těle protézu, ho nijak neomezuje. "Nemyslím na to, ani o tom nevím, nic nebolí, je to pohoda," libuje si. Krátce po Velké mu bude dvaapadesát, jezdit chce do doby, než největší domácí překážkový dostih zkusí jeho zanedlouho čtrnáctiletý syn.

Je pro něj po letech v dostihovém světě stále ještě Velká výjimečná?. "Beru to jen jako papírový vrchol sezóny," tvrdí Váňa. V počtu vítězství už Václava Chaloupku překonal dříve, v neděli se před něj posune i co do počtu účastí. Nastoupí podevatenácté. Sám ale může být překonán v jednom ohledu Peterem Gehmem, jenž povede Registanu. Německý žokej se jako první může stát vítězem Velké čtyřikrát v řadě.

Poběží jen dva Váňovi koně

Váňu před startem ale spíše mrzí, že se na pouhé dva koně scvrkla jeho sestava pro Velkou. Vypadl z ní Kedon, na němž si kdysi chtěl naplnit svůj sen v podobě triumfu na běloušovi. "Štve mě to kvůli majiteli, už loni do něj vrazili na překážce a skončil, teď tohle. Mohl se umístit někam do pětky, jsem zklamán, po středeční práci ale bylo jasné, že nemůže jít do dostihu," líčí Váňa.

V poli zbylo 17 koní, zúžit ho může ještě povinná nedělní veterinární prohlídka. Váňa nemíní, že by se dostal do oslabení vůči tříčlennému zastoupení koní od trenérského rodu Holčáků (Juniusz, Bargiel, Maskul) či od Čestmíra Olehly (Registana, Laneret, Hastaven). "Velká ztráta to z nějakého taktického hlediska není, Velkou jde každý za sebe," soudí.

A co jeho další svěřenec Decent Fellow (4:1), který má za sebou zátěž nedávného Gran Premia v Meranu? "Vypadá v pohodě," tvrdí.

A kdo jsou vlastně podle něj další favorité? "Koně od Holčáků a od Olehly a také Chanson. Cizince neznám, ale když je mezi nimi kůň, který šel do Velké národní anebo který uspěl v Punchestownu, nemůžou být špatní," soudí. Ostrovní hosté si při pohledu na dráhu přáli déšť na změkčení. "To bych bral taky, nám by to pomohlo, jenže předpovídaný celodenní déšť se nekonal."

Reklama