Hlavní obsah

Registana opět triumfovala ve Velké, Gehm vyhrál počtvrté v řadě

PARDUBICE

Suverénně, s větší jistotou než loni, vyhrála osmiletá hnědka Registana slavný dostih. Německý žokej Peter Gehm v sedle klisny si už pár metrů před cílem 114. Velké pardubické České pojišťovny dovolil gesto radosti - vztyčenou ruku.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Osmiletá klisna Registana s žokejem Peterem Gehmem vyhrála 114. ročník Velké pardubické.

Článek

Včetně majitelské prémie pro domácího koně získala Registana svému majiteli, stáji Wrbna Racing, 2 447 500 korun, polovinu z celkové rekordní dotace dostihu.

"Na Registaně jsem si cítil mnohem klidněji než loni, celý dostih, byl pohodovější, čtvrté vítězství v řadě - to je z říše snů," liboval si čtyřiatřicetiletý žokej. Z tradiční vážnosti i on přešel k úsměvům.

Registana v ročníku plném rekordů a jedinečností překonala i traťové maximum (9:15,48 min.), jež dosud patřilo Peruánovi (9:16), který přiváděl pole k defilé před tribunami zaplněnými více než 20 000 diváky.

I slavný autor dostihových detektivek Dick Francis přihlížel dění, jemuž předcházely hrozivé karamboly. Jezdců i koní. V sedlech pěti ze sedmnácti účastníků se měnilo obsazení. Utraceni byli o rámcových dostizích dva koně - Kirk a Lotus.

Váňovi koně největšími konkurenty Registany

Ve Velké po zranění z tréninku chyběl bělouš Kedon, zbylá dvojice trenéra Josefa Váni - Retriever, kterého sám v dostihu vedl, a Decent Fellow - ale byla nakonec největší konkurencí Registany.

Gehm je prvním žokejem, kterému se povedlo vyhrát čtyřikrát v řadě, Registana jedinou klisnou, která obhájila triumf ve stotřicetileté historii dostihu. A Čestmír Olehla první trenér, který má na kontě šest prvenství.

Taxis bez problémů

Od počátku se odehrávalo vše takřka podle jeho představ vítězného týmu. "Chtěl jsem jít v dobré pozici na Taxis, abych se vyhnul strkanici," líčil Gehm. Jako podzimní pohodová vyjížďka zdobená slunečními paprsky vypadala Velká v úvodu. Taxis zvládli všichni! Ani pamětník Miroslav Petráň, šéf pořádajícího Dostihového spolku nezaznamenal v posledních desetiletích čistější zdolání kdysi obávané překážky.

Ale už na Irské lavici skončil Juniusz, Kašného doslova vyhodil ze sedla. A sedmá překážka - Francouzský skok - přinesla drama. Nejdříve padl Bargiel (Stromský), dále první z cizinců Clawick Connection (Whelan), Narrator (Köhl) a Jeslady (Štohanzl).

Z boje se záhy poroučeli i další tři zástupci z ciziny - Harry In A Hurry  (Fehily), Mose Harper (Rája) a nakonec i Luzcadou (Moloney), který odmítl skočit Velký anglický skok.

Favorité - Registana, Retriever, Maskul a Decent Fellow se drželi vepředu.

Jen jedno zakolísání

Jedno jediné viditelné zakolísání vítězku potkalo na trati. Drop, překážku, při němž se koně na dopadu dostanou níže, než je odskok, zvládl s vypětím všech sil. "Skákala zbytečně vysoko, nevím proč, ale drobných škobrtnutí tam bylo víc," říkal Olehla.

Retriever v sedle s legendou dostihu, pětinásobným vítězem Váňou, před náběhem do závěrečné fáze Registaně utíkal. Ale jen chvíli. "Trochu jsem se bál, že chce Registanu utahat a připravit půdu pro Decent Fellowa," soudil Olehla po bitvě.

"Ne takhle jsem to vymyšlené neměl, zkusil jsem do dvakrát, doufal jsem že by se na to s odpuštěním vyprdla, na kobylu když dorazí kůň, dá uši dozadu, ale ono se jí chtělo dál," pravil Váňa

"Ani žádný špatně stojící fotograf nám to nekomplikoval," oddechl si Olehla, že se nekonala ani nečekaná závěrečná klička, kterou ho loni Registana vylekala v samém závěru dostihu.

114. Velká pardubická České pojišťovny
steeplechase na 6900 m
1. Registana (ž. Gehm, trenér Olehla; stáj Wrbna Racing)
2. Retriever (ž.Váňa)
3. Decent Fellow (ž. Havelka)
4. Maskul (ž. Andrés)
5. Laneret (ž. Tůma)
6. Kyrton (Bartoš)
7. Barbaresco (ž. Hurt)
Deset koní ze sedmnácti nedokončilo

Reklama