Hlavní obsah

Rekordy neprožívám, říkal trenér Registany

PARDUBICE

Klisna Registana triumfem v hlavním dostihu domácí překážkové sezóny vyšperkovala už tak skvělou sezónu trenéra Čestmíra Olehly. I k jeho jménu se přimknul jeden z rekordů, které zdobily tento ročník Velké pardubické České pojišťovny. Pošesté se dočkal triumfu ve Velké, dvěma vítězstvím s Registanou předcházely kdysi výhry s legendárním Železníkem.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Osmiletá klisna Registana s žokejem Peterem Gehmem vyhrála 114. ročník Velké pardubické.

Článek

"Ale statistiky a rekordy nijak neprožívám," pravil Olehla po nervovém vypětí nedělního dostihového odpoledne.

Bylo zprvu děsivé. Pády zranění decimovaly plány. Žokejů byl rázem nedostatek. Vše vlastně začal už žokej Kameníček, který se v sobotu zranil v Itálii. Do sedla Maskula, vítěze z roku 2002, proto musel náhradník Dušan Andres, jenž byl volný po vypadnutí v tréninku zraněného bělouše Kedona. A přišla smršť dalších změn. "Strašně jsem si oddechl, mě naštěstí pro Velkou žádná nepotkala," připomínal Olehla.

Přiznal, že by těžko hledal někoho za Gehma, jež znovu s přehledem vedl Registanu. Na Taxis, vstupenku do dostihu, hned mezi prvními. "Začátek byl přesně podle plánu. Řekl jsem mu ať jede jako loni. Zavedl pole na Taxis, byl to nádherný skok," rozplýval se Olehla. Vpředu s Registanou zůstal Gehm prakticky až do konce. "Bargiel, který s ní dělal tempo brzy padnul, bylo to nutné, udělal to super," řekl Olehla.

Registana v Cheltenhamu

Sezóna pro úspěšného trenéra nekončí. "Jsem už z toho unavený, z práce i z oslav, kdybychom všechno oslavovali, tak vlastně jen pijem," pravil s úsměvem Olehla, kterému radost v téhle sezóně kromě Registany neporažené celé dva roky dělal hlavně Masini.

S ním vítězil v Itálii. I slavný dostih Gran premio ovládl. Zisk? V přepočtu šest milionů korun. "Už nás v Evropě musí brát, přitom jsem si loni touhle dobou říkal, že jsme na vrcholu," kroutil hlavou Olehla.

Neví, co s Masinim bude dál. "Máme zimu na rozmyšlenou," líčil. S Registanou byl konkrétnější. "Vidím to tak na dva roky v dostizích, pak by mohla do chovu, Jsem sice skeptik k tomu posílat tam překážkové koně, ale ona je z rodiny, v níž je i skvělá rovinová třída," přemítal nad budoucností.

Mohla by snad atakovat čtyři jedinečné triumfy Železníka? "Takhle plánovat, to je začátek problémů, uvidíme," podotkl, ale netajil nejbližší plán: udolat s Registanou soupeře v Cheltenhamu při dostihu Sporting Index, který je vhodný i pro koně z Česka. "Máme pět týdnů na přípravu," dodal trenér.

Reklama

Související témata: