Hlavní obsah

Posily z NHL plní očekávání i klubové pokladny

PRAHA

Když v zámoří vypukla výluka v NHL, čeští fanoušci začali jásat. To, co už měsíce předtím s napětím očekávali, se totiž vyplnilo. Desítky českých hokejistů působících za mořem se začaly vracet domů a nastupovat v české extralize. Soutěž tak měla získat na mnohem větší atraktivitě a hvězdy přitáhnout diváky. Po jedenácti odehraných kolech je možné bilancovat.

Článek

Není pochyb o tom, že hvězdy z NHL, které na českých stadionech nebylo možné vidět řadu let, přitáhly do ochozů nové fanoušky zvyklé na pohodlné sledování televizních sestřihů. Ale kdo by si nechal ujít příležitost vidět znovu na vlastní oči hokejové umění Jágra, Hejduka, Pálffyho, Reichela nebo Vokouna?

Díky příchodu posil z NHL se nenaplnily ani hrůzné předpovědi o tom, že Sazka Arena bude při zápasech extraligy zívat prázdnotou. Nový domovský stánek pražské Slavie s kapacitou 17 tisíc diváků byl sice více jak z poloviny zaplněn jen třikrát z pěti případů, přesto notně přispívá k více než uspokojivému extraligovému průměru v návštěvnosti.

Na Jágra všude plno

Ten je mimochodem oproti loňskému ročníku ve stejném období zhruba o tisícovku diváků vyšší. Stejně jako loni přitom nejvíce fanoušků chodí na zápasy v Pardubicích, a to i přesto, že se jednomu z favoritů začátek soutěže vůbec nevydařil. Hokejové tradice a příchod "místního boha" Milana Hejduka však lákají do Duhové Arény v průměru necelých osm a půl tisíce lidí na zápas.

Jen o něco méně ztrácí pražská Slavie, průměrem přes šest tisíc se mohou chlubit stadióny v Plzni, Ostravě a pražských Holešovicích. Kladno mívá doma návštěvy přes pět tisíc diváků, ale při zápasech venku naláká do ochozů ještě o dvě tisícovky více. Vidět v akci Jaromíra Jágra je zkrátka velké lákadlo a při příjezdu Kladna jdou vstupenky lehce na odbyt.

Posily ostatní výrazně nepřevyšují

Není se co divit, Jágr zatím nejvíce ze všech zámořských hráčů splňuje v extralize očekávání. V devíti zápasech nasbíral patnáct bodů - vede produktivitu soutěže a se sedmi góly je i nejlepším střelcem. Kdo ale čekal, že všechny posily z NHL ovládnou statistiky soutěže, musí být zklamán. V první dvacítce bodování je jich jen polovina, dalších deset postů patří "starousedlíkům".

Své standardy odvádí litvínovská dvojice Robert Reichel, Martin Ručinský, Sparťan David Výborný nebo Jozef Stümpel v dresu Slavie. Příjemným překvapením jsou ne tolik mediálně známí Aleš Kotalík (Liberec), Martin Erat (Zlín), či Aleš Hemský z Pardubic. Bodování obránců vede litvínovský Martin Škoula, spolehlivé služby odvádějí i Tomáš Kaberle (Kladno) a Karel Pilař (Sparta).

Šlégr zatím nepřesvědčil

Poněkud hůře se s přechodem na evropská kluziště zatím srovnávají brankáři zvyklí na arény v NHL. Tomáš Vokoun, Roman Čechmánek, i Martin Prusek sice dokáží svá mužstva podržet, ale brankářské statistiky svých úspěšnějších kolegů sledují z uctivé vzdálenosti.

Vyloženým zklamáním jsou pak výkony tak ostříleného hráče jako je Jiří Šlégr. Obrovitý zadák nejen, že patří v Litvínově k nejvylučovanějším hráčům, ale navíc je s pěti minusovými body nejhorší v týmu ve statistice plus/minus. Stejně je na tom i vsetínský obránce Rostislav Klesla, jehož devět minusových bodů katapultovalo do čela všech hráčů soutěže s touto nelichotivou bilancí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články