Hlavní obsah

Kramnik dramaticky obhájil šachový titul

BRISSAGO

Ruský velmistr Vladimir Kramnik zůstal šachovým mistrem světa. Ztrátu titulu odvrátil v poslední partii proti vyzyvateli Peteru Lékovi z Maďarska. Vítězstvím vyrovnal po čtrnácti duelech stav na konečných 7:7, což mu jako obhájci podle pravidel k udržení primátu stačilo. Oba velmistři si rozdělili milión švýcarských franků (přes 20 miliónů korun).

Foto: www.journalism.unl.edu

Šachový titul zůstal Kramnikovi.

Článek

Maďarský soupeř měl přitom ke konečnému triumfu blíž od vítězné osmé partie a stačilo mu ve všech ostatních uhrát remízy. Pětkrát se mu to díky brilantní obraně podařilo, byť ve dvanáctém dramatickém pokračování odvrátil podle odborníků prohru až po Kramnikově uspěchaném tahu, kterým se moskevský hráč připravil o výraznou převahu na šachovnici.

Dnes však Kramnik poslední útok dotáhl do vítězného konce a Léko po 41. tahu kapituloval. Kramnik je na šachovém trůnu od roku 2000. Čtvrtým rokem vládne skupině, která se před lety oddělila od světové federace FIDE a začala hrát vlastní šampionát pod hlavičkou Einstein Group.

V příštím roce by se měl devětadvacetiletý šachista utkat o titul absolutního světového šampióna proti vítězi lednového utkání v Dubaji, kterého se pod hlavičkou FIDE zúčastní Rus Garry Kasparov a Uzbek Rustam Kasimdžanov.

V Dubaji měl původně hrát s Kasparovem mistr světa FIDE Ruslan Ponomarjov, ale ukrajinský šachista nepřistoupil na podmínky FIDE a byl zbaven titulu. Jeho místo zaujal uzbecký velmistr Kasimdžanov, který vyhrál červnový šampionát v Tripolisu.

Zápas má být dalším krokem k naplnění závěrů pražské schůzky v roce 2002, jež stanovila pravidla pro sjednocení rozděleného šachového světa. Vítězové z Brissaga a Dubaje by se měli utkat v příštím roce o titul všemi stranami uznávaného světového mistra.

Reklama

Související témata: