Hlavní obsah

Pljuščenko: Můžeme se dočkat i skoků s pěti obrátkami

PRAHA

Na otočku přijel o víkendu do Prahy trojnásobný krasobruslařský mistr světa Jevgenij Pljuščenko, aby se seznámil s prostředím Sazka Areny, v níž bude v listopadu hlavní hvězdou show Art on Ice. "Člověk může bruslit uvolněně, užívat si to," těší se na pražské vystoupení krasobruslařský velikán.

Foto: ČTK

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko se stal ve Washingtonu mistrem světa.

Článek

Do Prahy brzy zavítáte se show Art on Ice. Považujete taková vystoupení, při nichž nesledují váš výkon přísné zraky rozhodčích a nebojujete o medaile na mistrovství světa nebo Evropy, za příjemnější než závody? Nepanuje při nich napětí a tlak okolí jako při soutěžích. Člověk může bruslit uvolněně, užívat si to. A mám také blíž k divákům, kteří jsou vděční. Z toho potom má člověk radost. Ale také neříkám, že mě nebaví prát se o medaile. I závodění mi přináší potěšení.

A co kdyby se prvky ze zábavné show, kdy umělecký zážitek podtrhuje hra světel, působí technické efekty a odvážné kostýmy, prosadily i do scénářů amatérských soutěží? Zamlouvalo by se vám to? Nebránil bych se takovému nápadu. Mohlo by se vyzkoušet závodění, které by se podobalo galapředstavením, s jakým přijedu také do Prahy.

Před začínající krasobruslařskou sezónou jste spolupracoval na nových programech s bulharským choreografem Sergejem Petuchovem. Proč jste zvolil právě jeho, když doma v Rusku najdete spoustu expertů v tomto oboru? Mám ho rád, je to výborný člověk, skvělý pedagog a brilantní choreograf. Velmi brzy jsme si porozuměli. Potkávali jsme se často na závodech. Jeho kvality jsou jasně vidět na vystoupeních bulharských tanečníků Albeny Denkovové a Maxima Stavijského. Proto jsme se s trenérem Mišinem rozhodli pro něj. Také už byl v Petrohradě a zapojil se do mojí přípravy.

Ale vy jste vycestoval za ním i do Sofie. Jaké jste tam našel podmínky k tréninku? Byl jsem spokojen s ledem, nikdo mě v ničem neomezoval. Mohl jsem bruslit tak dlouho, jak se mi chtělo. Věřím, že za pomoci Sergeje ukážu nové jízdy, které budou stylově bohatší.

Krasobruslení zavádí nový systém hodnocení startujících, který má eliminovat časté nářky na neobjektivní verdikty rozhodčích. Je to krok vpřed ke spravedlivému posuzování výkonů? Zatím nelze říci, jestli tahle novinka se ukáže jako prospěšná nebo naopak. Faktem zůstává, že omezuje skokové kombinace. To krasobruslení neprospívá, brzdí ho. Už jsem na nový systém hodnocení doplatil. Předvedl jsem ve finále Grand prix v Coloradu Springs o jednu kombinaci navíc. Stihla mě bodová srážka, a přišel jsem tak o první místo.

Domníváte se, že jednou uvidíme i skoky s pěti obrátkami? Nemusí jít o žádný sen. Vždyť se dříve tvrdilo, že se nedají v kombinaci zvládnout dva čtveráky. Když se budou vyrábět odlehčené brusle i boty a krasobruslaře potká vrcholná forma, pak se můžeme dočkat také skoků s pěti otáčkami.

S letitým rivalem a krajanem Alexejem Jagudinem jste se nemívali příliš v lásce. Jaké jsou vaše vztahy po tom, co on ukončil amatérskou kariéru? Málokdy se potkáme. On žije v Americe a já v Petrohradě. Na ledě jsme vždycky tvrdě soupeřili. Přátelé jsme nebyli a nejsme.

Třikrát jste se už stal mistrem světa i Evropy. Po jakém úspěchu ještě toužíte? Zatím mně chybí ve sbírce zlatá medaile z olympiády. V Salt Lake City jsem skončil druhý, takže za dva roky v Turíně bych moc rád vyhrál. A v březnu se koná mistrovství světa u nás v Moskvě. Bude na mě velký tlak, ale chci fanouškům doma ukázat nové skoky i kombinace a pochopitelně také zvítězit.

A už máte představu, čemu se budete věnovat, až skončíte krasobruslařskou kariéru? Doufám, že v ní budu ještě dost dlouho pokračovat. A někdy v budoucnu bych si rád pořídil síť hotelů. Pokud ale na takovou investici budu mít dost peněz...

Reklama