Hlavní obsah

Podle šéfa WADA jsou steroidy lukrativnější než narkotika

SYDNEY

Nelegální obchod s anabolickými steroidy a dalšími látkami zvyšujícími výkonnost je lukrativnější než obchod s drogami. Myslí si to alespoň generální ředitel Světové antidopingové agentury (WADA) David Howman, podle nějž za tím stojí především současný trend velkého důrazu na fyzický vzhled a kondici.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

WADA se zabývá hlavně dopingem ve sportu, ale ve spolupráci s mezinárodní policejní organizací Interpol se snaží zabránit i obchodu se steroidy, peptidy a růstovými hormony.

"Lidé, kteří pracují v podsvětí, vnímají obchod se steroidy jako lukrativnější než obchod s některými drogami," řekl Howman v rozhovoru pro agenturu AP. Podle něj je rozvoj obchodu s prostředky, které podporují růst svalové hmoty, nebezpečnější než doping ve vrcholovém sportu.

"Interpol z toho má velký strach kvůli negativnímu efektu na zdraví dětí. Jde o mnohem více než o mezinárodní sport, mluvíme o velkém zdravotnickém tématu," vysvětlil Howman, proč se černým obchodem s anabolickými steroidy na svém jednání v Budapešti zabývali i evropští ministři sportu.

Reklama

Související témata: