Hlavní obsah

Šmídová musí pro účast na olympiádě změnit třídu

PRAHA

Jachtařka Lenka Šmídová nedostane šanci obhajovat na olympiádě v Pekingu stříbro ze závodu v lodní třídě Evropa. Ta byla totiž z programu letních OH 2008 vyřazena. Nové třídy určilo zasedání Mezinárodní jachtařské federace (ISAF). České reprezentantce to ale zřejmě vadit nebude. Vyškrtnutí Evropy si přála, aby se mohla naučit něco nového.

Článek

"Chtěla bych závodit na některé z dynamických a adrenalinových lodních tříd řadících se do skupiny High Performance," přála si před změnou v rozhovoru pro ČTK devětadvacetiletá Šmídová. Už proto odletěla do USA, aby si hned začala zkoušet různé lodní třídy.

Jachtařku by lákaly třeba třídy 49er nebo Tornado, jenomže obě tyto kategorie jsou otevřené a startují v nich ženy a muži dohromady. "Měla bych malé šance na úspěch. Chlapi jsou silnější a těžší. Osmdesát kilo moc ženských nemá," řekla Šmídová Hospodářským novinám. "Ve 49eru jsem ženu snad nikdy neviděl," řekl ČTK sekretář jachtařského svazu Marek Pavlovský.

Nevýhodou třídy Evropa byl fakt, že není rozšířená v Asii a Americe. "Jezdily na ní jen olympioničky," řekl ČTK předseda jachtařského svazu Karel Bauer, který se jednání ISAF v Kodani zúčastnil. Nástupce Evropy Laser Radial musel projít úpravou, protože byl v původní podobě pro ženy moc těžký. "Stěžně budou ke konci karbonové a byl určen nový střih plachet," řekl Bauer.

Bobina půjde do dražby

Ženskými třídami v Pekingu budou i osvědčené kategorie, jednoposádková Yngling a dvouposádková "470", na kterou Šmídová také trochu myslela. "Musela bych najít kosatnici. Už jsem to párkrát jela, je to složitější. Vím, že když je víc členů týmu, je i víc problémů, ale už mám několik tipů," řekla Šmídová.

V klidu tak může prodat svoji "stříbrnou" loď Flying Bobina. Do plánované internetová aukce, která začne 2. prosince, se zatím přihlásil jeden žadatel a vyvolávací cena je 400 tisíc korun. "Výtěžek půjde na moji další olympijskou kampaň," řekla Šmídová ČTK koncem října, kdy se k prodeji rozhodla.

Reklama