Hlavní obsah

Olympiáda v Praze by podle studie přišla na 130 miliard

Podle ekonomické studie, kterou pro pražský magistrát vyhotovila firma PricewaterhouseCoopers, by uspořádání letních olympijských her v hlavním městě přišlo na víc než 130 miliard korun. Výnos z olympiády by podle Miroslava Singra, který výsledky studie v pátek prezentoval, byl 25 miliard korun.

Článek

"Olympiáda vychází z celé makroekonomie jako ziskový projekt. Z hlediska Prahy vede k vyřešení množství problémů, vede ke zkvalitnění infrastruktury města, vede k projektu, který by tuto zemi, toto město, posunul do vyšší ligy," řekl Singer novinářům.

Díky olympiádě by Praha podle studie získala například infrastrukturu nad rámec běžného rozvoje za 31 miliard korun, sportoviště za 21 miliard korun a výstaviště za miliardu. Přínos z turistiky se odhaduje asi na miliardu korun.

Neopakovatelná příležitost, říká Bürgermeister

Olympiáda v Praze by se podle územních studií i ekonomické studie odlišovala od her jinde. Sportoviště by byla do města začleněná a nevznikaly by oddělené sportovní areály. "Je to neopakovatelná příležitost, jak nabídnout světu olympijské hry v přímém kontaktu s památkovou rezervací, v přímém kontaktu s jádrem města," poznamenal primátorův náměstek Jan Bürgermeister (ODS).

Polovina nákladů na uspořádání olympiády by byla z veřejných a polovina ze soukromých zdrojů. Podle Singra by Praha a stát měly být schopny konání her zaplatit. Výdaje města na olympiádu by přestavovaly asi 20 miliard korun, stát by musel dát podle studie asi 37 miliard korun.

:. ANKETA
Má Česká republika na to, aby uspořádala olympijské hry? Hlasujte v anketě na konci článku.

Představitelé Prahy uvažují, že se budou ucházet o pořádání letní olympiády v roce 2016 nebo 2020. V pozdějším termínu by náklady podle studie byly asi 132,6 miliardy korun, v dřívějším o 3,3 miliardy vyšší.

Náklady jsou podle Singra reálné. Zahrnují sportoviště, olympijskou a mediální vesnici, výdaje na infrastrukturu i třeba na bezpečnost. Letošní olympiáda v Aténách přišla organizátory na více než 300 miliard korun.

Pražští zastupitelé na jaře schválili studii, podle níž jsou ve městě plochy na výstavbu olympijských sportovišť. Nejvhodnějším místem pro hlavní olympijský stadion se podle studie jeví sever města v oblasti Letňan. Další sportoviště by byla na Maninách, Letné nebo Strahově. Využila by se také Sazka Arena. Do pořádání olympiády by byly zapojeny i další kraje a města.

Reklama

Související témata: