Hlavní obsah

Ragbisté jsou proti gigantovi bez Jágra

PRAHA

Těžký vstup do prestižní soutěže čeká ragbisty. Na hřišti Tatry Smíchov se v sobotu od 14 h postaví proti Rumunům, kteří pravidelně startují s nejlepšími ve Světovém poháru, nejvýznamnějším ragbyovém turnaji. Pro Čechy je účast v něm zatím nedosažitelná. S gigantem teď poměří síly ve svém prvním utkání skupiny A mistrovství Evropy.

Článek

"My se před pár stovkami diváků chystáme proti Polsku, Rumuni hráli v Cardiffu před desítkami tisíc proti Walesu, jsou proti nám přece jen někde úplně jinde," srovnává Jan Macháček, jeden z koučů českého výběru.

Síla soupeře ho ale neděsí. "Třeba nenasadí nejsilnější sestavu a i když ji postaví, mohou nás podcenit. Navíc na reprezentační úrovni se i s takovýmto celkem myslím můžeme rovnat," soudí trenér, že by mohl přijít historický průlom do bilance, podle níž český či československý výběr Rumuny nikdy neporazil. Nanejvýš remizoval, ale už dávno - v roce 1966. V minulém cyklu se s balkánským týmem střetl dvakrát: v Praze podlehl 5:42 a v Bukurešti 11:55. Rumuni skončili druzí za Portugalci, Češi předposlední pátí, ale jistotu záchrany měli dávno před koncem bojů.

Teď do skupiny A vstoupí podruhé v historii. Nad touto soutěží je v Evropě jen uzavřený Pohár šesti pro velmoci - Anglii, Irsko, Francii, Skotsko, Itálii a také Wales, který Rumuny v přípravě rozdrtil 66:7. Češi minulý týden zdolali výběr polské ligy 31:30. To ještě bez krajánků, zato teď budou k dispozici i legionáři z ostrovů a Francie. Z opor chybí jediná - Martin Jágr. "Jeho tým hraje ve druhé francouzské lize o postup. Máme páky na to, jak ho získat, ale udělali bychom mu v klubu peklo," říká Macháček a předpokládá, že muž s příjmením slavného hokejisty bude k dispozici pro další utkání v únoru a březnu.

Na český tým čeká Portugalsko, Rusko, Gruzie a ukrajinský nováček. Celek, který skončí poslední, sestoupí o divizi níž. "Záchrana je podobně jako minule hlavním cílem, který ale rozšiřujeme. Chceme se ve skupině etablovat a hrát co nejvíce vyrovnané zápasy," plánuje Macháček, který se při zranění kolene dočasně musí smířit s tím, že své svěřence nepodpoří přímo na hřišti, ale tým povede z lavičky s Francouzem Christianem Galonnierem. Ten nahradil Michaela Bernardina, který bojuje s rakovinou. V A skupině jsou odehrány již dva zápasy. Ukrajina podlehla doma Portugalsku 6:36 a Rusko prohrálo s Gruzií 15:27.

Program týmu ČR:
27. 11.ČR-Rumunsko
26. 2.Portugalsko-ČR
12. 3.Ukrajina-ČR
19. 3.ČR-Rusko
11. 6.Gruzie-ČR.
Odvety se hrají v sezóně 2005/2006.
Pořadí minulého ME skupiny A:
1.Portugalsko28 b.
2.Rumunsko24
3.Gruzie21
4.Rusko16
5.ČR16
6.Španělsko11 (sestoupilo)

Reklama

Související témata: