Hlavní obsah

Pljuščenko nakonec pojede na finále GP

Proti svému původnímu záměru se nakonec ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko zúčastní finálového závodu Grand Prix v Pekingu. Trojnásobný mistr světa se chtěl původně zúčastnit jediného závodu série v Moskvě a jinak se koncentrovat na vrcholy sezóny. Po odstoupení Američana Weira z finále v Číně ale Pljuščenko změnil názor.

Článek

Dvaadvacetiletý Pljuščenko při svém jediném startu v GP v ruské metropoli vyhrál, a protože se kvůli zranění kotníku z finále Grand Prix odhlásil Američan Johnny Weir, stačil mu tento triumf k postupu do finálové šestice.

V Číně se v přímém souboji utká se svým přemožitelem z letošního evropského šampionátu Francouzem Brianem Joubertem. Kromě dvojice Evropanů si účast díky úspěchům ve dvou bodovaných závodech Grand Prix zajistili Kanaďané Jeffrey Buttle a Emanuel Sandhu, Američan Ryan Jahnke a Číňan Čcheng-ťiang Li.

Taneční páry bez povinného tance

Mimoevropské závodnice ovládly první polovinu sezóny i v ženské kategorii. Při neúčasti Američanek Sashy Cohenové a Michelle Kwanové, které Grand Prix vynechaly, budou na startu tři Japonky včetně mistryně světa Šizuky Arakawové, dvě Kanaďanky a zkušená Ruska Irina Slucká.

V kategorii tanečních párů, které výjimečně neabsolvují povinný tanec, se představí úřadující mistři světa Taťjana Navková a Roman Kostomarov z Ruska i stříbrní medailisté ze šampionátu v Dortmundu Bulhaři Albena Denkovová a Maxim Stavijski.

Aktuální světoví šampióni Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin z Ruska budou naopak chybět mezi šesti nejlepšími sportovními dvojicemi. Totmjaninová totiž při volné jízdě na Americké brusli, která byla prvním závodem Grand Prix, upadla při zvedačce a krátce byla i v bezvědomí. Při karambolu kromě pohmožděnin utrpěla i otřes mozku, a i když už trénuje, v dalších závodech se se svým partnerem neobjevila.

Reklama