Hlavní obsah

Železník - šampiónem z neperspektivního koně

PRAHA

Dříve zvíře na odpis, později rekordman - to byl Železník, jeden z nejslavnějších dostihových koní v zemi. Čtyřnásobný vítěz Velké pardubické byl dnes utracen. Bylo mu přesně šestadvacet let a osm měsíců. V přepočtu na lidský věk se dožil více než úctyhodných sta let. Železníkův životní příběh až nápadně splývá s kariérou muže, s kterým společně vstoupili mezi legendy dostihového sportu - Josefem Váňou.

Článek

Na svět přišel tento anglický plnokrevník v hřebčíně v Šamoríně 29. dubna 1978, tedy ve stejné době, kdy ve stáji ve Světlé Hoře u Bruntálu začal se závoděním nový, nadaný jezdec - Josef Váňa.

V říjnu 1979 koupila nenápadného ryzáka za 120 tisíc korun stáj Agrochemického podniku ve Slavkově u Brna. Zde ale jeho kariéra málem skončila dřív, než skutečně začala. Železník se po nevýrazné první závodní sezoně zranil ve výběhu a výsledkem bylo vypadávání kolena na zadní noze. O to, že neskončil na jatkách, se nejvíce zasloužil tamní trenér Josef Miška, který trpělivou léčbou koně problémů s kloubem zbavil.

Železník byl přesto na prodej. V roce 1982 ho Miška nabídl právě Váňovi, který sháněl koně pro svého kolegu, a Železník putoval do Světlé Hory. Byl to risk, neboť byl prodán jako neperspektivní zvíře. Lacino, za pouhých 90 tisíc korun. Cesty Železníka a Váni, jemuž byl svěřen, se trvale spojily v roce 1987 a ještě téhož podzimu začala nová dvojice hýbat historií Velké pardubické.

Váňa, jediný pětinásobný vítěz pardubické steeplechase, zvítězil v sedle Železníka čtyřikrát: v letech 1987-89 a 1991. Za příznivějších okolností nemuselo zůstat jen u tohoto čísla, jenže v roce 1990, při stém ročníku Velké, žokej z Železníka spadl.

Zasloužený důchod jako obletovaná atrakce

Za dva roky vběhla pod kopyta startovního pole skupina extrémních ochránců koní a osm koní z rozhozeného stáda popadalo na Taxisu, včetně favorizovaného Železníka. Nikdo tehdy netušil, že to byl jeho poslední ročník. Krátce nato si během tréninku zlomil korunkovou kost na zadní noze.

Se závody byl konec a slavný kůň si odešel užívat zasloužený "důchod". Ve Světlé Hoře se trojnásobný nejlepší kůň České republiky a držitel 30 vítězství stal obletovanou hvězdou i turistickou atrakcí.

Váňa, s nímž Železník vytvořil hrdinnou dvojici, přiznal, že začátky s jeho svěřencem nebyly jednoduché: "Než se dopracoval k profesionalitě, byl Železník línej a ze začátku hrozně těžkej kůň. Také jsem nepatřil mezi jeho oblíbence, protože musel poslouchat."

Jinak ale nedal na ryzáka nikdy dopustit: "Takový kůň se narodí jednou za sto let. Úžasná osobnost. Ve středu trénoval s dětmi na jízdárně půlmetrový skok a v neděli skočil brilantně Taxis," řekl Váňa.

"Je s podivem, že ještě stále žije. Pořád se ale snaží, jako pravý bojovník. Když mu ve čtyřiadvaceti poprvé odešly šlachy, bylo to proto, že ve výběhu honil kobyly," usmíval se po své nedávné návštěvě ve Světlé Hoře Železníkův partner.

Reklama