Hlavní obsah

Sportovci slaví Silvestra hlavně mimo domov

PRAHA

Zatímco čeští sportovci většinou o Vánocích dávají přednost klidu domova, přelom roku často tráví na horách s kamarády, v teplých krajích, ale mnohdy i na tréninku či při soutěžích. Třeba Sportovec roku v České republice desetibojař Roman Šebrle bude hlavně lyžovat, naopak slavit moc nemohou skokané na lyžích na Turné čtyřech můstků či tradičně účastníci dakarské rallye.

Článek

Olympijský vítěz a světový rekordman Šebrle na Boží hod vánoční sáňkoval se synem Štěpánem a na Štěpána hrál fotbalový turnaj v Milevsku. Pak nabral směr Harrachov. "Koupil jsem sobě i ženě Evě nové lyže, dostal jsem další lyžařskou výbavu, takže to musíme vyzkoušet," řekl desetibojař. "Vánoce doma, Silvestr pryč, to je tradice," usmál se. Loni slavil příchod roku v Bedřichově. "Budu také běžkovat a v lednu jedeme do Afriky," plánoval.

V pracovním duchu tradičně oslaví příchod roku skokani na lyžích. Jakub Janda je spolufavoritem Turné čtyř můstků a Silvestr prožije s kolegy z reprezentace na hotelu v Innsbrucku. "To je běžné, že nejsem na Silvestra doma. O půlnoci si připijeme a jdeme spát," řekl Janda. Prvního musí být fit, protože ve 13:45 začne úvodní kolo druhého závodu.

Dakar startuje 31. prosince v Barceloně. "Silvestra oslavíme troškou šampaňského a pojedeme dál. Pořádná oslava přijde až po vítězství v Dakaru," řekl ČTK s úsměvem šestinásobný vítěz závodu v kategorii kamionů Karel Loprais. Komplikací bude skutečnost, že Lopraisova posádka bude poslední den roku trávit při přesunu do Granady. "Vzhledem k tomu, že to je přes 900 kilometrů, dojedeme tam někdy k ránu," předpokládá navigátor Josef Kalina.

Energetické nápoje budou důležitější než šampaňské

Podobně na tom je i posádka Martina Macíka, jenž předpokládá, že oslavy příchodu roku 2005 budou poněkud kratší a skromnější. "Vezeme s sebou pár lahví sektu, kterým si připijeme. Mnohem důležitější pro nás ale budou energetické nápoje," uvedl Macík, který si se svými kolegy více připije až 16. ledna v Senegalu. "I když někteří harcovníci dálkových soutěží tvrdí, že střízlivý nezrychlíš, my si to raději odpustíme," smál se Macík

Silvestra v teple stráví například jachtař Martin Trčka, který trénuje v Austrálii. Podobně jsou na tom tenisté. V Adeilade začnou sezonu Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, Bohdan Ulihrach odletěl do katarského Dauhá, Klára Koukalová s Ivetou Benešovou a Denisou Chládkovou budou hrát v australském Gold Coastu. Nicole Vaidišová trénuje na Floridě, kam se přesunul i Jiří Novák.

V Číně je podruhé za sebou dálkový běžec Stanislav Řezáč. V Pekingu absolvuje sprint a večer oslaví společně s dalšími 'laufaři', jak se mezi běžkaři říká vytrvalcům, například Norem Jörgenem Auklandem nebo vítězem Vasova běhu Oskarem Svärdem ze Švédska. "Bude raut, kde se sejde velká společnost, připijeme si a půjdeme spát," řekl Řezáč. V Brazílii na závodech bude trojlístek českých triatlonistek ve složení Lucie Zelenková, Anna Šupinová a Radka Vodičková.

Dvacetiletý skokan do výšky Jaroslav Bába, bronzový medailista z olympijských her v Aténách a třetí nejlepší sportovec v České republice v uplynulé sezoně, se oslav nebojí. Na Silvestra bude s kamarády. "Na chatě někde u Brna, bude nás tam asi deset, tak budeme trochu slavit. Vesměs to budou také výškaři," řekl Bába s potutelným úsměvem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články