Hlavní obsah

Krasobruslař Verner na šampionát nepojede

BRNO

Na mistrovství Evropy v krasobruslení, které se uskuteční od 25. ledna v italském Turíně, budou v soutěži mužů hájit české barvy Michal Matloch a Lukáš Rakowski. Domácí jednička Tomáš Verner, jenž kvůli zranění chyběl na prosincovém mistrovství republiky, se dosud nezotavil a nemohl si ani dodatečně vyjet nominaci o tomto víkendu v Brně.

Článek

Verner měl mimo soutěž startovat v mezinárodním závodu juniorů Brno Cup. Pokud by v krátkém programu a volné jízdě podal přesvědčivý výkon, jel by na evropský šampionát.

"Zranění se ale bohužel nepodařilo doléčit a Tomáš v Brně nepojede. Tím padla možnost jeho startu na mistrovství Evropy," řekl ČTK předseda technického úseku Českého krasobruslařského svazu Stanislav Žídek.

Verner přitom ještě začátkem týdne v rozhovoru pro ČTK uvedl, že o víkendu v Brně určitě chybět nebude. "Při plné tréninkové zátěži mi ale začaly otékat nohy, což souvisí asi i s tím, že jsem měnil boty. Ve čtvrtek a v pátek to již bylo docela dost bolestivé. Proto jsem nemohl odjet a podat výkon, jaký bych si představoval," vysvětlil Verner svou neúčast.

Ošetřující lékař mu navíc doporučil třítýdenní tréninkový klid a jihočeský krasobruslař se jej rozhodl poslechnout. "Vazy se potřebují uklidnit. Kdybych trénoval, měl bych s tím problémy i v budoucnosti," řekl Verner, jenž má zdravotní problémy již od loňského roku. Současné zranění si ale přivodil při tréninku na Grand Prix Číny.

Olympiádu si ujít nenechá

Osmnáctiletý závodník sice nebude na evropském šampionátu statovat, cestu na olympijské hry v Turíně 2006 by mu to ale zkomplikovat nemělo. Hlavní kvalifikace na zimní hry se totiž uskuteční na mistrovství světa, které proběhne ve druhé polovině března v Moskvě.

"Ze současného stavu jsem už trochu zoufalý. Možná účast na mistrovství světa ale byla první věc, na kterou jsem se lékaře ptal. Podle jeho slov, když si dám nyní pauzu, tak nebudu mít žádné problémy a bude záležet jen na mých výkonech," oddechl si Verner v rozhovoru pro ČTK.

Na loňském mistrovství Evropy v Budapešti obsadil Verner desáté místo, což byl nejlepší výsledek českého reprezentanta od titulu Petra Barny z roku 1992.

Reklama