Hlavní obsah

Železný navrhl Jiráskovi, aby se vzdali kandidatury

PRAHA

Oštěpař Jan Železný, který se uchází o post předsedy Českého olympijského výboru, navrhl v přímém televizním přenosu svému soupeři a současnému séfovi ČOV Milanovi Jiráskovi, aby oba stáhli svou kandidaturu. Překvapený Jiránek to nevyloučil, za předpokladu kvalitních náhradníků.

Foto: archiv

Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Článek

Oba zmiňovaní byli hosty nedělního pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Při debatě o nadcházející volbě nového vedení olympijského výboru zaskočil Železný svého oponenta ve studiu návrhem, aby místo úterního souboje dali šanci jinému kandidátovi, přijatelnému pro obě strany.

"Pokud jsou pro Milana Jiráska jediným důvodem k jeho kandidatuře obavy z vlivu České sportovní, pak navrhuji, abychom v zájmu ČOV oba od kandidatury odstoupili a hledali někoho jiného," reagoval Železný na Jiráskovo obvinění, že slouží pouze marketingové firmě, jež ho zastupuje.

Žádné nové jméno však nenavrhl. "Nemám žádného člověka. Dokážu si představit, že by se v plénu našel někdo, kdo určí směr. Když se na zasedání objeví, klidně to stáhnu," vysvětlil svůj krok Železný.

"Je to pro mě překvapivý návrh," reagoval Jirásek. "Byl bych ochoten to udělat, ale musel bych vědět, kdo bude kandidovat a s jakými myšlenkami. Ale teď už si myslím, že je pozdě," dodal. Možnost svého odstoupení podmínil tím, že nový kandidát bude zárukou nezávislosti ČOV.

Spolupracovat budou

"Pokud přijde někdo, kdo bude schopen zajistit nezávislost ČOV na státních orgánech a obchodních organizacích, já ho budu podporovat a klidně odstoupím," připustil Jirásek. "Z ČOV se nesmí stát státní výbor, obchodní firma, cestovní kancelář nebo něco podobného," řekl předseda.

Oba aktéři diskuse se shodli, že ať už volba dopadne jakkoliv, budou dál v ČOV spolupracovat. Železný bude členem výkonného výboru z titulu své funkce v Mezinárodním olympijském výboru, Jirásek v případě neúspěchu chce ve výboru dál hájit zájmy lyžařského svazu, který ho navrhl. "Určitě si pak sedneme a probereme všechny argumenty z předvolebních debat," slíbil Jirásek.

Reklama

Související témata: