Hlavní obsah

Jirásek, nebo Železný? Dnes se rozhodne

PRAHA

Z dvojice kandidátů dnes plénum vybere předsedu Českého olympijského výboru. K Milanu Jiráskovi a Janu Železnému nikdo nepřibyl, byť se před včerejším zasedáním výkonného výboru mluvilo i o Karlu Pilném. Předseda Českého atletického svazu prohlásil, že by kandidaturu přijal, jen pokud by se nikdo jiný o post neucházel, Jirásek však od kandidatury neupustil.

Článek

"Byl jsem Železným dotázán, zda odstoupím. Řekl jsem, že ne," řekl Jirásek, jehož zaskočila debata o možné Pilného kandidatuře. "S tímto návrhem jsem nepočítal. Přijde mi to jako účelová záležitost, jak mě odstranit z cesty," prohlásil současný předseda.

Kdo se stane předsedou ČOV?
Hlasujte v anketě na konci článku!

S Pilným podle informací Práva o kandidatuře vyjednávala Česká sportovní, marketingová společnost, která ještě vloni zastupovala Železného. "Nikdo mi nic nenabídl, s kandidaturou nepočítám," zdůraznil Pilný, jehož jméno se začalo skloňovat poté, co Železný navrhl Jiráskovi, aby oba odstoupili. "To byl jen spontánní návrh," vysvětloval Železný. "Mně by pan Pilný vyhovoval," dodal.

Dnes se dá čekat tuhý boj, plénum má 94 členů, podle ankety Práva jsou šance obou vyrovnané. Ke zvolení v tajném hlasování je třeba nadpoloviční většina, ve 2. kole už stačí prostá většina.

To, že Železný zatím svůj program neoznámil, mu může uškodit. "Jako o kandidátovi o něm nevím nic," objasňuje svoji podporu Jiráskovi Ladislav Peška z Českého svazu rychlobruslení. Pro současného předsedu se vyjádřil i zástupce zápasníků Petr Kment. "Je to čestný člověk, jenž má rozdělanou práci," říká.

Pro Železného volbu prý ještě nenazrál čas

Obavy z komercionalizace olympijského hnutí vyslovil předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval. "Mým favoritem je Jirásek, který je pro mě zárukou, že nedojde k ,privatizaci' ČOV," tvrdí. Místopředseda České společnosti tělovýchovného lékařství Karel Barták se domnívá, že pro volbu Železného ještě nenastal čas. "Myslím, že jedno funkční období by se měl na tuto funkci připravovat," domnívá se. Již dříve současného předsedu podpořili i Vladimír Srb za plavce a Jiří Zedníček za basketbalisty.

Železnému vyjádřil podporu atletický svaz, od Jiráska se odklonil místopředseda pro ekonomiku Karel Bauer. "Řekl jsem řekl mu, že ho volit nebudu. Honza je mladý člověk, který zná dokonale sportovní prostředí a je ve světe uznávanou osobností," říká Bauer.

Další oporou Železného by měl být Český klub olympioniků (ČKO). "Jirásek lobbuje za své ekonomické zájmy u Sazky a u sdružení Praha olympijská," tvrdí člen ČKO Karel Engel. "Podle mého názoru je těžké ovlivnit ,nezávislost členů výkonného výboru ČOV', jak se bezdůvodně obává Jirásek," dodává bývalý předseda ČKO Ivan Satrapa.

Na co kandidují
PŘEDSEDA
Milan Jirásek (lyžování)
Jan Železný (člen MOV)
MÍSTOPŘEDSEDOVÉ
Pro sport
František Dvořák (univerzitní sp.)
Tomáš Hluštík (box)
Pro ekonomiku
Karel Bauer (jachting)
Ivan Ivančo (Orel)
Jiří Zedníček (basketbal)
Pro olympismus
Josef Dovalil (olymp. akademie)
VÝKONNÝ VÝBOR
Na 18 míst (Jan Železný jako člen MOV ho má jisté) kandiduje 41 navržených zástupců sportů a institucí. Předseda, místopředsedové a generální sekretář jsou členy VV ČOV z titulu svých funkcí.

Reklama