Hlavní obsah

Jirásek s přehledem zůstal v čele ČOV

PRAHA

Milan Jirásek povede Český olympijský výbor i v následujících čtyřech letech. Dosavadní předseda porazil v úterních volbách svého jediného protikandidáta, oštěpaře Jana Železného už v prvním kole přesvědčivým poměrem hlasů 58:33. Stane tak v čele českého olympismu už ve třetím funkčním období.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Milan Jirásek (vlevo) s Janem Železným. Staronovým předsedou ČOV se stal přesvědčivě Jirásek.

Článek
Fotogalerie

Dva z třiadevadesáti hlasujících členů ČOV odevzdali neplatné volební lístky.

"K mým hlavním cílům v tomto čtyřletém cyklu bude udržení a zvyšování prestižního postavení ČOV v naší společnosti a jeho ochrana před politickými i komerčními vlivy, aby se nestal nějakým novým Státním výborem pro tělovýchovu, ale ani filiálkou obchodní společnosti či cestovní kanceláří," prohlásil Milan Jirásek.

"Mým heslem je, aby komerce vstoupila do služeb sportu a nikoliv, aby se sport stal služkou komerce. Budu usilovat o vytváření kvalitních podmínek pro sport. Budou-li dobré výsledky, zvýší se i finanční prostředky pro sport," řekl Jirásek a zdůraznil, že má zájem na spolupráci s Janem Železným.

:. ANKETA
Jste spokojeni s výsledkem volby předsedy ČOV? Hlasujte v anketě na konci článku.

Poražený si oddechl

"Když do něčeho jdete a nepodaří se to, vždycky cítíte částečné zklamání. Teď si musím sednout a srovnat si to sám se sebou, ale pokračování sportovní kariéry vidím jako nejpravděpodobnější. Oddechl jsem si, byla to obrovská odpovědnost, teď od něčeho takového budu mít na čtyři roky pokoj. Jsem však připraven pomoci Milanu Jiráskovi i českému sportu," řekl po volbě předsedy poražený kandidát Jan Železný.

Železný už ve svém kandidátském projevu zdůrazňoval nezbytnost týmové práce v ČOV. "Rozhodnutí kandidovat bylo mé dosud nejtěžší v životě. Přišel však čas, abych sportu vrátil něco z toho, co mi dal a umožnil," řekl mimo jiné velmi nervózní Železný. Zdůraznil v něm i nutnost zlepšení spolupráce se státními orgány.

Oba kandidáti se ve svých projevech shodli také na podpoře kandidatury Prahy na pořádání OH 2016 nebo 2020. Společná jim byla i myšlenka na zlepšení sociálních podmínek pro bývalé olympioniky, boje proti dopingu a dalším nešvarům ve sportu, podpora mládeže a zkvalitnění marketingu a získávání více finančních prostředků pro sport.

Bauer a Ivančo se vzdali, pustili místo Zedníčkovi

Nečekaně hladké byly následné volby místopředsedů ČOV. Souboj o místopředsedu pro sport vyhrál s převahou 65 hlasů František Dvořák, který tuto funkci dosud zastával, nad Tomášem Hluštíkem. Na funkci místopředsedy pro ekonomiku a marketing kandidovali Karel Bauer, který tuto funkci až dosud vykonával, Jiří Zedníček a Ivan Ivančo.

Bauer však svoji kandidaturu stáhl, protože do tohoto to týmu nepatří, což po něm udělal i Ivančo, takže Zedníček byl zvolen aklamací, stejně jako místopředseda pro olympismus Josef Dovalil, který obhajoval pozici sám. Poté byl volen devatenáctičlenný výkonný výbor a členové komisí revizní a rozhodčí.

Šebrle získal Cenu Gutha-Jarkovského

Na úterním jednání pléna byla udělena také Putovní Cena Gutha-Jarkovského za nejlepší sportovní výkon nebo mimořádný počin v roce 2004. Získal ji olympijský vítěz Roman Šebrle. Nejlepší světový desetibojař se momentálně připravuje v zahraničí a prestižní cenu převezme později.

V hodnotících zprávách vyzdvihli František Dvořák jako úspěšné vystoupení na OH v Aténách, kde čeští sportovci  získali  osm medailí (1 zlatá, 3 stříbrné, 4 bronzové), ale i další čtyři čtvrtá, devět pátých a jedno šesté místo.

Předseda ČOV Milan Jirásek vyzdvihl mimo jiné rozvojový program a především Olympiády dětí a mládeže, které letos podpoří finančně i stát. Karel Bauer pak zdůraznil, že za čtyřleté období 2001-2004 hospodařil ČOV se ziskem asi devíti miliónů korun, když příjmy činily 382, 104 mil. korun a výdaje 372,549 mil. korun.

Podpora Praze

V diskusi vystoupil mimo jiné náměstek pražského primátora a zástupce taekwonda v ČOV Petr Hulinský s podporou kandidatury Prahy na pořádání OH 2016 nebo 2020.

"Praha na kandidaturu čeká už osmdesát let, ta poslední, neúspěšná byla v roce 1924. Nový výkonný výbor by měl iniciovat do poloviny letošního roku stále pracovní skupiny pro přípravu a realizaci kandidatury Prahy," uvedl.

Šéf Sazky Aleš Hušák, zastupující Orla, nastínil program společnosti z jejíchž zisků plynou do českého sportu velké finanční prostředky. Kritizoval však přístup státu, který by měl podle něho Sazce vrátit alespoň DPH přesahující dvě miliardy korun, aby Sazka mohla dát opět více na sport.

Připomněl, že příjmy Sazky snížila i nová DPH... "Je s podivem, že pro ni hlasovali i někteří poslanci, kteří dávají rádi na odiv svůj vztah ke sportu," konstatoval.

Výkonný výbor ČOV
Předseda
Milan Jirásek (lyžování)
Místopředsedové
Pro sport
František Dvořák (univerzitní sp.)
Pro ekonomiku
Jiří Zedníček (basketbal)
Pro olympismus
Josef Dovalil (olymp. akademie)
Členové
J. Železný (člen MOV), K. Pecková-Jeriová (Český klub fair-play), A. Rychtecký (Česká olympijská akademie), O. Svojanovský (Český klub olympioniků), P. Kořán (ČSTV), L. Malý (judo), K. Pilný (atletika), V. Srb (plavání), J. Pollert (kanoistika), V. Kulhánek (lední hokej), A. Károlyi (fotbal), K. Bauer (jachting), J. Pekař (sportovní střelba), J. Adam (moderní pětiboj), J. Kejval (veslování).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články