Hlavní obsah

Francouz Joubert vykročil za obhajobou titulu

PRAHA

Brian Joubert vykročil za obhajobou titulu mistra Evropy v krasobruslení. Francouzský reprezentant ve středu v Turíně vyhrál krátký program a do volné jízdy nastoupí s minimálním náskokem 1,65 bodu před úřadujícím mistrem světa Jevgenijem Pljuščenkem z Ruska. Z dvojice českých reprezentantů se mezi čtyřiadvacítku postupujících do volných jízd dostal jen Lukáš Rakowski, který obsadil devatenáctou příčku.

Článek

Junior Michal Matloch při své premiéře na evropském šampionátu upadl u trojitého axela i trojitého lutze a skončil osmadvacátý.

Jeho trenér Czeslaw Sciskala byl výkonem svého svěřence zklamaný. "Je to druhý český krasobruslař, který umí trojitého axela, takže je to zklamání pro mě i pro něj," řekl v telefonickém rozhovoru pro ČTK.

Devatenáctiletý Matloch premiéru na vrcholném seniorském závodě nezvládl psychicky. "Nervozita na něm byla hodně znát, i když to sám nepřiznal. Jízda byla opatrná, chybělo jí tempo," uvedl Sciskala.

Joubert se vrátil k bývalé trenérce

Dvaadvacetiletý Rakowski se na evropskou scénu vrátil po třech letech. Předvedl čistý krátký program s kombinací trojitého flipa a dvojitého toeloopa, trojitým lutzem i kvalitními krokovými pasážemi. "Byl to kvalitní výkon. Škoda, že tam chyběla kombinace dvou trojitých skoků, jinak by mohl být ještě o pár míst výše," zhodnotil výkon Sciskala, který má v Turíně na starosti oba české krasobruslaře.

Ve volné jízdě bude svěřenec Stanislava Žídka usilovat o své nejlepší umístění na mistrovství Evropy, jeho dosavadním maximem je třiadvacáté místo z roku 1999. "Je to tam hodně vyrovnané, klidně si může i polepšit," odhadl jeho šance kouč.

Joubert se po zklamání z prosincového finále Grand Prix, kde skončil až pátý, vrátil ke své bývalé trenérce Veronique Guyonové a do dějiště olympijských her přijel ve výborné formě. V krátkém programu sice v kombinaci se čtverným toeloopem předvedl jen dvojitý toeloop, ale na Pljuščenka to stačilo. Vítěz Grand Prix totiž pokazil dopad u čtverného toeloopa, a i když měl lepší známku za provedení, srážky za přerušenou kombinaci ho odsunuly na průběžnou druhou příčku.

Na bronzové pozici se před volnými jízdami usadil Švýcar Stephane Lambiel těsně před Andrejem Grjazevem z Ruska a bronzovým medailistou z loňského mistrovství světa, Němcem Stefanem Lindemannem.

Výsledky:
Muži - po krátkém programu:
1. Joubert (Fr.) 76,98 bodu, 2. Pljuščenko (Rus.) 75,33, 3. Lambiel (Švýc.) 69,97, 4. Grjazev (Rus.) 68,20, 5. Lindemann (Něm.) 67,75, 6. Van der Perren (Belg.) 67,46, ...19. Rakowski 50,32, 28. Matloch (oba ČR) 43,85.

Reklama