Hlavní obsah

Krátký program krasobruslařek vyhrála Slucká

TURÍN (Itálie)

Mistryně světa z roku 2002 Irina Slucká na evropském šampionátu v Turíně dokázala, že loňská nepovedená sezóna je minulostí. Ruská krasobruslařka, která se před rokem potýkala s vážnými zdravotními problémy, vyhrála krátký program a před sobotními volnými jízdami má téměř čtyřbodový náskok před obhájkyní titulu Julií Sebestyenovou z Maďarska.

Článek

Česká reprezentantka Petra Lukáčiková obsadila pětadvacátou příčku a o půl bodu jí utekl postup do finálové čtyřiadvacítky. O účast ve volných jízdách a možnost bojovat o vylepšení loňské devatenácté příčky ji připravil pád u trojitého salchowa, který měl být zařazen do kombinace. Ani kvalitně provedené obtížné piruety a solidní tempo jízdy bodovou ztrátu smazat nedokázaly.

Slucká si na krátký program místo tradiční sukénky oblékla kalhoty a předvedla suverénní jízdu. Bez nejmenších problémů zvládla všechny požadované prvky a precizním výkonem si řekla o šestý evropský titul, kterým by vyrovnala historické maximum Němky Katariny Wittové a legendární Norky Sonji Henieové.

Bez problému krátkým programem prošla i loňská evropská šampionka z Budapešti. Sebestyenová potvrdila pověst excelentní skokanky a po nepovedené sérii Grand Prix, kde se nedokázala dostat do finále, znovu předvedla špičkový výkon.

Největším překvapením krátkého programu bylo vystoupení Finky Susanny Pöykiöové. Dvaadvacetiletá krasobruslařka z Lahti zajela naprosto čistý krátký program. Vynikala nejen ve skocích, ale také ve spirálách a krokových pasážích a díky vyzrálému projevu se usadila na třetí příčce.

Hrubá chyba u trojitého flipa, místo kterého skočila jen jednoduchého, o místo na medailových pozicích prozatím připravila obhájkyni bronzu, další Rusku Jelenu Sokolovovou.

S ještě větším zklamáním se musela vyrovnat domácí medailová naděje Carolina Kostnerová. Italka, která na posledních dvou evropských šampionátech měla blízko k medaili, chybovala v dopadu u trojitého rittbergera a upadla při pokusu o dvojitý axel. Před sobotní volnou jízdou je až sedmá a na medaili ztrácí více než sedm bodů.

Ženy - po krátkém programu:
1. Slucká (Rus.) 65,02, 2. Sebestyenová (Maď.) 61,28, 3. Pöykiöová (Fin.) 56,63, 4. Ljašenková (Ukr.) 55,16, 5. Sokolovová (Rus.) 52,46, 6. Manjačenková (Ukr.) 49,62, ...25. Lukáčiková (ČR) 35,62.

Reklama