Hlavní obsah

Sáňkařská dvojice Urban, Pollert má za sebou první jízdy

SMRŽOVKA

Dvojnásobný účastník zimní olympiády sáňkař a kreslíř Petr Urban a olympijský vítěz ve vodním slalomu Lukáš Pollert k sobě byli přimáčklí jako sardinky, když si spolu v sobotu zasáňkovali. A ne při ledajaké jízdě - ve dvojicích bojovali na přeboru Čech.

Článek

"Jednou jsme si štrejchli o mantinel, ale jinak to docela šlo," řekl po závodech Urban.

Pollert zjistil, že mezi závoděním v ledovém a vodním korytě je velký rozdíl. "Ve skupenství pevném voda víc bolí. A v mnohem užší sáňkářské dráze je ideální stopa jen jedna. Petr tak nemohl splnit moje přání, abychom se dostali dolů pokud možno nejednodušší cestou," svěřil se zlatý medailista z Barcelony 1992 a stříbrný z Atlanty 1996.

Urban s Pollertem zvládli jednu tréninkovou jízdu a první ze dvou finálových. Byli v ní třetí ze čtyř dvojic. "Na první místo jsme ztráceli asi vteřinu, druhou finálovou jízdu jsme už nejeli, měli jsme problémy se sáněmi," podotkl Urban. I jedno kolo ale nově vytvořenému páru stačilo k tomu, aby se kvalifikoval na mistrovství republiky, které se koná ve Smržovce příští týden.

Chybělo odplácávání

"Snad se do té doby stihneme naučit startovat jako pořádní sáňkaři. Dneska jsme se neodplácávali dlaněmi od ledu, Lukáš to ještě neumí. Tak jsem to nahoře jen tak odpíchnul," prohlásil Urban. Svého nového partnera pochválil, ve druhé společné jízdě už prý dělal, co dělat měl. "Ještě desetkrát a šlapali bychom jak hodinky," upozornil Urban.

Před dnešními závody projevoval Urban o olympijského vítěze péči takřka mateřskou. "Lukáš je hodně dlouhý. Odpadla proto varianta, že ho Petr zalehne jak duchnička, aby se v dráze moc neobouchal," prozradila Urbanova manželka Inka.

Urbanova manželka Pollertovi záviděla

Její muž se před přeborem radil s kolegou sáňkařem Leošem Krykorkou, který má podobnou postavu jako Pollert. Ptal se ho, kde si při dvojicích ve Smržovce nejvíc otluče tělo a bývalého kanoistu tam vycpal. "Kdyby byl Petr takhle praktický doma, moc by mě to potěšilo," poznamenala Urbanová.

Seshora Urban svého parťáka dokonale vykryl. Pollert totiž váží 75 kilogramů, zatímco populární kreslíř s výstrojí skoro 115. Jejich rychlost před cílem čtyřiačtyřicetiletý Urban odhadl na téměř 80 kilometrů v hodině. Závody dvojic jel naposledy před 13 lety s Janem Kohoutkem na olympiádě v Albertville, kde skončili patnáctí. O čtyři roky dříve v Calgary byl Urban s Lubošem Jírou třináctý.

Příprava se přesouvá k pípě

A jaké cíle si klade s o deset let mladším Pollertem na příští víkend, kdy se ve Smržovce sáňkaři utkají o tuzemské tituly? "Probereme to u nás v hospodě, ale na medaile teď odpoledne zatím nemyslíme. Uvidíme večer," konstatoval Urban.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články