Hlavní obsah

Po THG byl objeven další uměle vytvořený steroid - DMT

Kanadským vědcům se podařilo objevit další uměle vytvořený steroid, sloužící k dopingu ve sportu. Po THG, který v minulých měsících způsobil skandál především mezi atlety z USA, zveřejnil v úterý šéf výzkumného oddělení světové antidopingové organizace WADA Olivier Rabin informace o existenci desoxy-methyl-testosteronu, označovaného jako DMT.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Látka prý podobně jako THG vznikla s cílem obejít dopingovou kontrolu. "Po kauze s THG je toto druhý uměle vytvořený steroid, který jsme našli," uvedl Rabin v Montrealu. "Jsme přesvědčeni, že byl vytvořen vysloveně pro účely dopingu ve sportu," dodal.

Podle Rabina byla látka objevena na základě anonymního tipu a získat se ji podařilo vloni kanadským celníkům na hranici se Spojenými státy. Už bylo také zajištěno, aby bylo možné ji při laboratorním testu odhalit. Zatím prý ale nebylo potvrzeno, že by sportovci už tuto novou látku užívali. "Možná jsme v tomto případě proti dopingu trochu napřed," řekl Rabin.

Na stopu THG svého času přivedl antidopingové laboratoře Trevor Graham, trenér olympijského šampióna ve sprintu Justina Gatlina. Anonymně poslal laboratoři injekční stříkačku a svoji totožnost odhalil až během loňských her v Aténách.

Existence THG způsobila skandál, v jejímž středu stála kalifornská laboratoř Balco, která sportovcům tuto látku obstarávala. Za to už byli také někteří atleti potrestáni, mezi nimi i sprinterka Kelli Whiteová z USA, která přišla o dva tituly z MS v Paříži 2003, či evropský šampion na stovce Dwain Chambers.

Reklama

Související témata: