Hlavní obsah

Čeští futsalisté porazili Ukrajinu a míří do semifinále

PRAHA

Čeští futsalisté v prvním vystoupení na ostravském evropském šampionátu porazili v dramatickém souboji Ukrajinu 2:1 a mají nakročeno do sobotního semifinále. Obhájce stříbra z minulého Eura se sice dostal do vedení, ale domácí tým v bouřlivém prostředí otočil výsledek a po brankách Michala Mareše a Daniela Rajnocha zvítězil.

Článek

Čeští futsalisté byli od první minuty hnáni dopředu fanoušky. Rozehrávku měli sice v úvodu přesnější, ale naráželi na pevnou ukrajinskou obranu, která se příliš často neotvírala. Soupeř spoléhal především na brejkové výpady a několik střeleckých soubojů kanonýra Koridzeho skončilo úspěchem českého gólmana.

Jenže na konci první desetiminutovky český nápor uvadl a Ukrajinci začali být aktivnější. V desáté minutě sice ještě Koridzeho pokus jen orazítkoval břevno, jenže jeho přihrávku před branku o chvíli později už Kudlaj proměnil.

Vítkovická aréna si ale ještě před poločasem gól zakřičela a také tomu nejprve předcházelo břevno po střele Michala Mareše. V 19. minutě se pak klíčový domácí hráč opřel do přihrávky svého bratra tak přesně, že napnul ukrajinskou síť.

Druhý poločas byl mnohem dramatičtější. Už v páté minutě měli Češi na kontě tři akumulované fauly a znejistěli. Jenže vzápětí Šajtanov uviděl červenou kartu a následná přesilovka skončila rychlým gólem: Rajnoch tvrdou ranou z dálky rozhodl.

A pak se v nervy drásajícím závěru čekalo na konečnou sirénu, po níž si futsalisté užívali velkou radost, na níž měl největší zásluhu brankář Jan Klíma, kterých pochytal řadu nebezpečných střel.

Skupina A:
Česká republika - Ukrajina 2:1 (1:1)
Branky: 19. M. Mareš, 25. Rajnoch - 12. Kudlaj. Rozhodčí: Nieto (Šp.), Török (Maď.). ŽK: 1:3. ČK: 25. Šajtanov. Akumulované fauly: 4/4 - 5/5. Penalty (10 m): 0:0. Diváci: 6000.
Sestava ČR: Klíma - Rajnoch, Levčík, Sluka, Kamenický, Havel, Blažej, R. Mareš, Dlouhý, M. Mareš, Sláma. Trenér: Stříž.
Rusko - Nizozemsko 5:3 (2:0)
Branky: 17. a 39. Markin, 38. a 40. Šajachmetov, 17. vlastní Hulshorst - 24. Hulshorst, 35. Merlino, 39. Tjaden. Rozhodčí: Filppu (Fin.), Cumbo (It.). Diváci: 1000.
Skupina B:
Maďarsko - Španělsko 2:4 (0:0)
Branky: 29. Simon, 33. Frank - 35. a 36. Rodriguez, 38. Daniel, 27. Torras. Rozhodčí: Lobo (ČR), Hauben (Belg.). Diváci: 2500.
Itálie - Portugalsko 8:3 (4:1)
Branky: 18., 19., 35. Grana, 17. a 22. Fabiano, 3. Jubanski, 25. Bertoni, 31. Montovanelli - 14. Gomes, 29. Joel, 36. André. Rozhodčí: Novak (Chor.), van Eekelen (Niz.). Diváci: 1000.

Reklama

Související témata: