Hlavní obsah

Rusové se podle Dlouhého předvedli ve skvělém světle

Smutek z prohry a vlastního výkonu proti Rusku vyprchával z českých futsalistů ještě ve středu, kdy je na evropském šampionátu v Ostravě volný den. Nikdo z hráčů nepochyboval o tom, že porážka byla zasloužená. Ruští profesionálové se ukázali proti českým amatérům ve skvělé formě a podle zkušeného reprezentanta Martina Dlouhého mohou dojít až ke zlatým medailím.

Článek

Devětadvacetiletý futsalista může srovnávat, v národním dresu nastupuje už devět let a proti Rusům hrál pošesté. Byl i u toho, když před dvěma lety Češi velkého favorita na mistrovství Evropy porazili a poslali ho domů bez medaile.

Porazí futsalisté na ME Nizozemce?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Ruská reprezentace vždy patřila k největším favoritům, první Euro před sedmi lety dokonce vyhrála. Jenže ji postihla generační výměna, tým nepostoupil ani na prosincové mistrovství světa a v aktuálním světovém žebříčku se propadl na deváté místo - o čtyři pozice za Čechy.

Ještě loni na podzim se mohlo zdát, že krize bude mít delšího trvání. V říjnovém přípravném dvojzápase český celek dokonce jednou vyhrál 5:0. Jenže do Ostravy už dorazil jiný ruský tým: plný sebevědomí a skvěle připravený vrátit se na přední pozice.

Rusům jsme nestačili

Dlouhý přiznal, že Rusové byli v úterý skvělí. "Jednoduše jsme jim nemohli stačit. Technicky jsou vybavení stejně jako třeba Španělé, ale dokáží všechno provádět v maximální rychlosti a to nám dělá velké potíže," řekl futsalista k zápasu, který soupeř vyhrál 4:1.

Podle něj jsou Rusové jedním z velkých favoritů na evropský titul, stejně jako Italové. "Podle mého oba týmy svými výkony zatím přesvědčily mnohem více než třeba Španělé," srovnal výkonnost týmů na ostravském turnaji hrající kouč Viktorie Žižkov, vedoucího týmu české ligy.

Slibně se ale podle Dlouhého ukazují i Nizozemci, kteří budou ve čtvrtek posledním soupeřem Čechů ve skupině. Přesto je optimistou a věří, že mužstvo může myslet na výhru. "Technické individuality mají také, ale většinu akcí neprovádí v takové rychlosti a s tím bychom se měli umět srovnat. Jen musíme překonat toho jejich obrovského gólmana," uvedl futsalista, kterého čeká ve čtvrtek jubilejní 80. reprezentační start.

Reklama